Dienas notikumu apskats

Rasnačs iztur neuzticības balsojumu Saeimā

Dienas notikumu apskats

Jūlija Timošenko kandidēs 2019. gada Ukrainas prezidenta vēlēšanās

Eiropas Savienības atbildes tarifi Savienoto Valstu precēm spēkā stāsies piektdien

Jau piektdien spēkā stāsies ES atbildes tarifi ASV precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Amerikāņu džinsiem, burbona viskijam, motocikliem un citām, tostarp lauksaimniecības precēm, tiks piemērota 25% ievedmuita. ASV prezidents Donalds Tramps šomēnes piemēroja tarifus tērauda un alumīnija importam no Eiropas Savienības (ES), kā arī Kanādas un Meksikas, kas tāpat paziņojušas par atbildes soļiem.

ES no piektdienas piemēros importa tarifus 25% apmērā tādām ASV eksportprecēm kā džinsi, motocikli, burbona viskijs, apelsīnu sula, riekstu sviests, vīriešu ādas apavi, kosmētika. Eiropas Komisijas (EK) trešdien publicētajā sarakstā iekļauti arī virkne tērauda produktu un citi ražojumi.

„Mēs nevēlējāmies nonākt šādā situācijā,” paziņoja Eiropas Savienības tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma. Tomēr „vienpusējais un nepamatotais ASV lēmums noteikt tērauda un alumīnija tarifus pret ES [blokam] neatstāj citu iespēju,” piebilda komisāre. „Nevar nereaģēt uz to, ka tiek pārkāpti starptautiskās tirdzniecības noteikumi,” norādīja Malmstrēma.

Viņa ES atbildes soli nosauca par „izsvērtu, samērīgu un pilnībā atbilstošu Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem”.

ASV kopš šī mēneša sākuma, 1.jūnija, sāka piemērot ievedmuitu ES eksportētajam alumīnijam un tēraudam 6,4 miljardu eiro apmērā.

ES atbildes tarifi, kas stāsies spēkā piektdien, sākotnēji tiks piemēroti ASV preču importam 2,8 miljardu eiro apmērā, vairumam no tām nosakot 25% tarifus. Tie tiks atcelti, ja ASV atcels savus metālu tarifus. ES saglabā iespēju piemērot tarifus precēm vēl 3,6 miljardu eiro apmērā vēlāk, trīs gadu laikā.

Brisele sarakstu ar precēm kā brīdinājumu izveidoja jau pavasarī pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja tarifu ieviešanu tērauda importam 25% apmērā un alumīnijam – 10% apmērā. Viņš to pamatoja ar nacionālās drošības interešu apdraudējumu, proti, ka šo metālu globālā pārprodukcija, īpaši no Ķīnas puses, apdraud ASV tērauda un alumīnija ražotājus.

Bez ES tarifi vērsti arī pret Ķīnu, kā arī Kanādu, Meksiku un citiem tradicionāli ASV sabiedrotajiem. Tramps licis saprast, ka pret ES var vērst vēl vairāk tarifu.

Par atbildes tarifu vēršanu pret ASV paziņojusi arī Kanāda un Meksika.

Patlaban Tramps atkal aktīvāk iesaistījies vārdu un draudu apmaiņā ar Pekinu. Viņš otrdien piedraudēja ieviest papildu tarifus ķīniešu precēm 200 miljardu ASV dolāru apmērā, to apsūdzot par intelektuālā īpašuma zagšanu, kā arī cenšoties samazināt tirdzniecības deficītu.

KONTEKSTS:

ASV ir nonākušas asas kritikas centrā pēc tam, kad 1.jūnijā stājās spēkā jaunas nodevas no ES, Kanādas un Meksikas ievestajam alumīnijam un tēraudam. Kanādā notikušajā G7 valstu finanšu ministru tikšanās laikā ASV tika nosūtīts skaidrs signāls par sabiedroto neapmierinātību ar šādu lēmumu, pieprasot Trampam šos negodīgos tarifus atcelt.

Paaugstinātus tarifus ASV ir noteikusi arī Ķīnai, kas sola spert atbildes soļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti