Jau 25 darba devēji ziņojuši par kopumā 3898 darbinieku kolektīvo atlaišanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau 25 darba devēji ziņojuši par kopumā 3898 darbinieku plānotu kolektīvo atlaišanu, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati.

Tikmēr NVA reģistrēto bezdarbnieku skaits aprīlī pieaudzis par 2644, tādējādi kopējais bez darba palikušo iedzīvotāju daudzums patlaban ir 64 171, kas ir par 852 vairāk, nekā ziņots 3. aprīlī.

Par atlaišanām ziņojušas transporta un uzglabāšanas, administratīvo un apkalpojošo dienestu, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas, apstrādes rūpniecības, nekustamo īpašumu tirgus, mākslas, izklaides un atpūtas nozares, kā arī profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu sniedzēji un mežsaimniecības nozares uzņēmumi. Par kolektīvo atlaišanu ziņojuši arī finanšu un apdrošināšanas, kā arī informācijas un komunikācijas pakalpojumu jomas darba devēji.

Vienlaikus novērojams lēzens kritums šobrīd brīvo vakanču skaitā. Patlaban aģentūrā ir pieejamas 18 229 vakances, kamēr vēl 3. aprīlī tika ziņots par kopumā 18 272 brīvām vakancēm. Turpretim salīdzinājumā ar 1. aprīļa statistikas datiem novērojams sarukums par 8742 vakancēm.

Krīzes skartajiem uzņēmumiem valsts piedāvā trīs atbalsta pasākumus - nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumu, paātrinātu pievienotās vērtības nodokļa atmaksu, kā arī dīkstāves kompensācijas.

NVA direktore Evita Simsone intervijā aģentūrai LETA norādīja, ka, ja Latvija no Covid-19 saslimšanas izraisītās krīzes izies salīdzinoši ātri, gada otrajā pusē jau atkal varētu būt pieprasījums pēc darbiniekiem.

"Pašlaik notiek pārgrupēšanās darba tirgū, un nozares, kurās līdz šim bija ļoti izteikts darbaspēka pieprasījums un varbūt pat iztrūkums, šobrīd ir būtiski sabremzējušās vai pat apstājušās. Līdz ar to tā ir iespēja citiem iegūt labus darbiniekus. Taču, ja no šīs krīzes iziesim salīdzinoši ātri, tad jau gada otrajā pusē pieprasījums pēc darbiniekiem atkal būs," sacīja Simsone.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka prognozes pašlaik ir ļoti aptuvenas.

KONTEKSTS:

Latvijā šogad februāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš.

2020. gada februāra beigās NVA bija reģistrēti kopumā 58 247 bezdarbnieki, kas ir par 585 cilvēkiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, kad aģentūrā bija reģistrēti 58 832 bezdarbnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti