Jāsteidz izlemt par SGT būvēšanas vietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi sarakstu ar 250 enerģētikas infrastruktūras projektiem, kas varēs saņemt Eiropas Savienības finansējumu. To vidū ir arī sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) projekts Baltijā, kas palīdzēs mazināt atkarību no Krievijas resursiem. Taču sarakstā Eiropas Komisija iekļāvusi trīs iespējamās būvniecības vietas – Somijā, Igaunijā un Latvijā, kas liecina, ka valstis joprojām savstarpēji nav spējušas vienoties par galīgo variantu. Ja tas nenotiks, Baltija šo naudu zaudēs, brīdina politiķi. Latvijas ekonomikas ministrs uzskata, ka lēmums obligāti jāpieņem līdz gada beigām.

Eiropas Komisija, publicējot sarakstu ar 250 enerģētikas infrastruktūras objektiem, vienlaikus norāda, ka šīm idejām Eiropas Savienības nauda būs un tā budžetā ir paredzēta. Arī sašķidrinātās gāzes terminālim Baltijā. Tas ir viens no projektiem, ko Eiropas Komisija aktīvi atbalsta, jo tā nolūks ir mazināt Baltijas valstu izolētās salas situāciju, tā kā tās ir izteikti atkarīgas no Krievijas enerģijas resursiem, un līdz ar to arī no Krievijas ekonomiskās un politiskās ietekmes. Sašķidrinātās gāzes terminālis turpmāk ļautu nogādāt un uzglabāt gāzi Baltijas teritorijā no jebkuras citas vietas pasaulē, kas atvērtu šo reģionu citiem avotiem un piegādātājiem.

Eiropas Komisija garajā sarakstā ir iekļāvusi nevis vienu, bet vairākas termināļa iespējamās celtniecības vietas – Somijā, Igaunijā un Latvijā. Tas liecina, ka joprojām nav skaidrības par galīgo variantu. Visu iesaistīto valstu atbildīgie ministri vairākkārt ir tikušies Briselē, arī ar enerģētikas komisāru Ginteru Otingeru, un tematā zinošie eksperti ir norādījuši, ka Baltijas valstīm ir svarīgi vienoties tuvākajā laikā, lai projektam domāto naudu nezaudētu.

Līdz šim zināms, ka visasākās pretinieces vietas izvēlē ir Somija un Igaunija. Tiek uzskatīts, ka Baltijai izdevīgāk būtu veidot termināli Igaunijā, jo Somijas projektā ir ieinteresēta Krieviju. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts šodien sarunā ar Latvijas Radio pauda, ka Eiropas Komisijas saraksts ir indikatīvs, taču vienošanās obligāti jāpanāk līdz gada beigām.

„(..) Ekonomikas ministrija atbalsta ekonomiski efektīvu, izmaksu efektīvu termināli, lai kurā valstī tas atrastos, ja tas ļauj panākt efektīvu tirgus atvēršanu un zemākas cenas patērētājam – tas ir mērķis," norāda Pavļuts.

Arī Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš, kurš strādā par enerģētiku atbildīgajā komitejā, mudina pēc iespējas ātrāk pieņemt lēmumu.

„Grūtības ir tādas, ka – ja valstis neizlems, nauda aizies secen, aizies citiem projektiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai arī Latvijas valdība, aktīvi iesaistoties procesā, panāk vienošanos ar kaimiņvalstīm un Somiju," piebilst  Kariņš.

Eiropas Komisijas sarakstu vispirms būs jāapstiprina visām Eiropas Savienības dalībvalstīm un arī Eiropas Parlamentam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti