Panorāma

"LM" atkal lūdz palīdzību

Panorāma

Savisāra panākumu atslēga - praktiskie soļi

Deputāti dalīs budžeta naudu

Jāskata vairāk nekā 800 budžeta priekšlikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pretēji iepriekš solītajam, ka šogad, dalot valsts naudu, partijām nebūs iespējas rīkoties atbilstoši savām vēlmēm, patiesībā katra koalīcijas partija varēs ar balsojumu sadalīt ap 300 tūkstoš eiro, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija. Deputāti šogad, iesniedzot savus priekšlikumus valsts līdzekļu piešķiršanai, bijuši sevišķi čakli. Un jau tagad skaidrs, ka lielākā daļa no vairāk kā 800 priekšlikumiem paliks bez atbalsta. Jau šonedēļ par tiem Saeimā sāks diskutēt Budžeta komisija, bet nākamnedēļ būs diskusijas gan koalīcijā, gan valdībā. Priekšlikumu ir daudz un tie ir dažādi, to vidū ir gan populistiski, gan arī pamatoti priekšlikumi, uzskata premjers Valdis Dombrovskis.

Koalīcijas partneri norāda, ka neesot atsevišķu jautājumu, kuru dēļ budžets varētu netikt pieņemts.

„Ja jautā, vai ir koalīcijas dienas kārtībā jautājums, kas būtu nepārvarams – tādu nav. Šodien Ekonomikas ministrija piedāvāja savus risinājumus par mikrouzņēmuma nodokli, vēl būs diskusijas, bet mēs neredzam neko tādu, kāpēc nevarētu atbalstīt arī mikrouzņēmuma nodokli," sacīja Reformu partijas Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters.

Nacionālās apvienības deputāts Imants Parādnieks ieteica vēl pārrunāt dabas resursu nodokli, varbūt  reklāmas materiāliem nelikt tik lielu likmi, toties plastmasas izstrādājumiem gan. Diskusijas būšot vēl arī par citiem jautājumiem, bet ir aprēķini un principi, pie kuriem jāpieturas.

Pretēji iepriekš solītajam, ka šogad, dalot valsts naudu, partijām nebūs iespējas rīkoties atbilstoši savām vēlmēm, patiesībā katra koalīcijas partija varēs ar balsojumu sadalīt ap 300 tūkstoš eiro, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija. Deputāti šogad, iesniedzot savus priekšlikumus valsts līdzekļu piešķiršanai, bijuši sevišķi čakli. Un jau tagad skaidrs, ka lielākā daļa no vairāk kā 800 priekšlikumiem paliks bez atbalsta.

Dalot valsts budžeta līdzekļus gandrīz ik gadu bijusi kāda noteikta summa, kuru deputāti var sadalīt ar balsojumu. Lai arī valdošās koalīcijas pārstāvji solīja šogad līdzšinējo praksi mainīt, vairāki avoti LTV „Panorāmai" apstiprināja, ka katra koalīcijas partija, iespējams, varēs sadalīt ap 300 tūkstošiem eiro. Tā dēvētais Olšteina sešinieks 150 tūkstoš eiro, bet opozīcijā esošie zaļzemnieki ap 100 tūkstoš eiro.

Deputātu iesniegtie ierosinājumi nākamgad sadalīt budžeta līdzekļus sniedzas miljonos. Tā, piemēram, Nacionālā apvienība iesniegusi priekšlikumus par aptuveni pusmiljonu eiro. Paredzot budžeta finansējumu gan nacionālajiem partizāniem, gan politiski represētajiem. Vairāk nekā 13 tūkstoš latus Nacionālā apvienība vēlas novirzīt pētījuma veikšanai par Krievijas mediju ietekmi uz sabiedrisko domu Latvijā. 6659 eiro – dokumentālās filmas uzņemšanai, sagaidot Eduarda Berklava simtgadi.

Vairākus priekšlikumus iesniegusi arī Reformu partija, rosinot  divu tūkstoš eiro piešķiršanu kādam Tukuma jauniešu klubam, 73 tūkstošus Lestenes baznīcas remontam. Sabiedrībai "Delna" Reformu partija vēlas piešķirt  18 500 eiro pamatdarbības nodrošināšanai. Bet 19 tūkstošus eiro sporta klubam AMI vienotā dizaina sporta tērpu pilotprojektam.

Seši neatkarīgie deputāti rosina finansējumu piešķirt Jēkabpils Valsts ģimnāzijas volejbolistiem Pasaules skolu čempionātam Portugālē, 21 tūkstoti Vilgāles pamatskolas jumta renovācijai.

Vislielāko naudas summu - 32 miljonus eiro - pirmsskolas pedagogu algām vēlas novirzīt opozīcijas deputāte Iveta Grigule. Zaļzemnieku sagatavotajos priekšlikumos naudas līdzekļi paredzēti VUGD darbinieku apdrošināšanai, gan arī  Dailes teātrim skaņu aparatūras iegādei. Ievērojamu budžeta līdzekļu novirzīšanu vairākiem kultūras projektiem - filmas „Dvēseļu putenis" filmēšanas pirmajam posmam un Leļļu teātra izrādēm bērniem no Latvijas novadiem, un latgaliešu ābeces izdošanai  - komisijas vārdā rosināja "Vienotības " deputāte Ina Druviete.

Par deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem vēl lems gan valdība, gan arī atbildīgā Saeimas komisija, galīgajā lasījumā nākamā gada valsts budžetu plānots pieņemt 6. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti