Jāsamierinās un jāmēģina izdzīvot – alternatīvajos nodokļu režīmos nodarbinātie vērtē gaidāmās sociālo iemaksu izmaiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No nākamā gada vidus, proti, 1. jūlija, sociālās iemaksas būs jāmaksā visiem nodarbinātajiem, arī alternatīvajos nodokļu režīmos nodarbinātajiem.

Alternatīvajos nodokļu režīmos nodarbinātie vērtē gaidāmās sociālo iemaksu izmaiņas
00:00 / 04:42
Lejuplādēt
Pašnodarbinājiem pensiju apdrošināšanā būs jāmaksā 10 procentu apmērā no ienākuma līdzšinējo piecu procentu vietā. Pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi mēnesī nesasniegs minimālo algu, obligātās iemaksas arī paredzētas 10 procentu apmērā pensiju apdrošināšanai no minimālās algas. Tiem pašnodarbinātajiem, kuru ienākums pārsniegs minimālo algu, būs jāveic obligātās iemaksas pašnodarbinātajiem noteiktajiem apdrošināšanas veidiem vismaz no minimālās algas un 10 procentu apmērā no ienākumu starpības, paredz grozījumi. Tāpat no nākamā gada 1. jūlija sociāli apdrošināms kā pašnodarbinātais būs mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, savukārt mikrouzņēmuma darbinieki būs apdrošināmi kā darbinieki vispārējā kārtībā.

Pensijai nebūs gana

Ilze Laizāne kā pašnodarbināta persona strādā projektu vadībā, bet viņa ir arī darba ņēmēja vispārējā režīmā un strādā uz pusslodzi: “Paldies Dievam, ka ar manu šo pusslodzes darbu tomēr sanāk tā, ka man nebūs pašai jāveic šīs sociālās iemaksas, bet mani kolēģi, kuriem nav algotais darbs un strādā tikai kā pašnodarbinātie, ir ļoti satraukušies par to, ka šīs izmaiņas ir tik neparedzamas. Tūlīt būs decembris un mēs vēl īsti nezinām, kā būs un kas būs jāmaksā nākošajā gadā.”

Uz jautājumu, vai šīs likuma izmaiņas cilvēkus, viņasprāt, mudinās apsvērt domu par pašnodarbinātas personas statusa maiņu, Laizāne teic: “Uz ko tad var nomainīt? Nav jau uz ko mainīt. Vienkārši ir jāsamierinās un jāmēģina kaut kā izdzīvot.''

Laizāne atzīst, ka ar šīm minimālajām sociālajām iemaksām nebūs gana, lai vecumdienās būtu pieklājīga pensija, līdz ar to jākrāj vēl pašai: “Visiem ļoti patīk visu kritizēt un justies neapmierinātiem, bet slimošanas gadījumā, ja nodokļi ir maksāti, tad ir iespēja dabūt atbalstu.”

Izmaiņas vairāk ietekmēs neregulāru ienākumu saņēmējus

Dace Matisone ir pašnodarbinātā persona jau kopš 2006. gada. Viņa ir nekustamā īpašuma īpašniece un apsaimniekotāja, līdz ar to gūst ienākumus no sava nekustamā īpašuma. Paralēli viņa strādā arī algotu darbu.

“Obligātā iemaksa ir jāveic no 430 eiro, kas šobrīd ir tas objekts, kuru apliek ar sociālo nodokli. Un, ja tiek gūti ienākumi virs šiem 430 eiro, tad papildus visi šie ienākumi tiek aplikti ar 5% obligāto iemaksu. Man šis sociālais nodoklis patreiz veido 117 eiro un 26 centus. Tā ir pirmā daļa, un tad atkarībā no tā, cik nāk klāt ienākumi mēnesī, no šī pārējā ienākuma es maksāju 5%,” stāsta Matisone.

Sieviete teic, ka viņai pēc šīm izmaiņām nodokļu maksājumos nemainīsies nekas, jo ienākumi katru mēnesi ir vairāk nekā 500 eiro. Šīs izmaiņas vairāk attieksies uz tām pašnodarbinātajām personām, kurām ienākumi ir neregulāri: “Viņiem būs obligāti jāmaksā šis nodoklis arī gadījumā, ja šo ienākumu nebūs. Tā ir tā lielākā problēma un nepareizība. Manuprāt, jārēķinās, ka nodokļu slogs aug katru gadu. Jau divus gadus ir ievērojami palielinājies pašnodarbinātām personām iedzīvotāju nodoklis. Ir jāmaksā obligāti ienākumu nodoklis 20% no visiem ienākumiem. Palielināsies arī nekustamā īpašuma nodoklis, kas ir saistīts ar ļoti būtiskām kadastrālās vērtības izmaiņām.”

Jāmaksā būs gada griezumā

Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Sandra Rucka teic, ka pašnodarbinātām personām būs jāprognozē savi ienākumi un Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz attiecīgi līdz 15. jūlijam un 15. oktobrim. Ja šī prognoze būs, tad nākamā gada otro pusgadu turpinās maksāt pēc faktiskā ienākuma. “Ja viņi nebūs prognozējuši, tad viņiem aprēķinās minimālās iemaksas no minimālās algas, bet to skatīsies ceturkšņa griezumā un paziņos, cik varētu būt jāmaksā. Maksāt pašnodarbinātajiem vajadzēs gada griezumā. Tas nozīmē, ka par nākamā gada otro pusgadu viņiem jāmaksā būs līdz 2022. gada 23. jūnijam,” skaidroja Rucka.

Ņemot vērā, ka no 2021. gada 1. jūlija 5 % pensiju apdrošināšanai tiek palielināti uz 10 % un, ka no autoratlīdzībām tiks ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis 25 %, no kura 80 % aizies valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, tad ieņēmumi 2021. gadā palielināsies. Sandra Rucka norādīja, aprēķini bija veikti par tām likumprojekta normām, kādas tika iesniegtas Saeimā. Tā kā izskatīšanas gaitā normas ir mainītas, tad atsevišķi aprēķini nav veikti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti