Janvārī valsts budžetā 91,3 miljonu eiro pārpalikums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Arī šogad janvārī, līdzīgi kā iepriekšējos divos gados, valsts budžetā ir izveidojies pārpalikums, ieņēmumiem pārsniedzot izdevumus par 91,3 miljoniem eiro, informēja Finanšu ministrija. 

Pozitīvo bilanci veidoja gan 64 miljonu eiro pārpalikums valsts konsolidētajā budžetā, gan 27,3 miljonu eiro pārpalikums pašvaldību budžetos.

Pagājušā gada janvārī kopbudžeta pārpalikums bija nedaudz zemāks un veidoja 80,8 miljonus eiro, savukārt 2012. gada janvārī pārpalikuma līmenis bija ievērojami augstāks nekā šogad, sasniedzot 116,6 miljonus eiro.

Janvārī kopbudžeta ieņēmumi attiecībā pret pagājušā gada janvāri kāpuši nedaudz, palielinoties tikai par 7,1 miljoniem eiro. Šogad salīdzinājumā ar janvāri 2013. gadā ir vērojams būtisks kritums darbaspēka nodokļu ieņēmumos, pamatā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu samazinājums par 13,1 miljoniem eiro jeb 11,5%, ko noteica darba devēju jau pērn decembrī intensīvāk veiktie darbaspēka nodokļu norēķini ar valsti par savlaicīgi izmaksāto atalgojumu pirms eiro ieviešanas.

Savukārt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumos janvārī ir vērojams kāpums par 36,8 miljoniem eiro jeb 23,6%, ņemot vērā lielākas pārmaksātā PVN atmaksas decembrī, tādējādi atslogojot janvāra ieņēmumus no atmaksu ietekmes uz PVN neto ieņēmumiem.

Šā gada janvāra kopbudžeta izdevumos salīdzinājumā ar situāciju pagājušā gada janvārī dinamiskas pārmaiņas kopumā nav vērojamas, lai gan ir notikušas būtiskas izmaiņas izdevumu struktūrā. Salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, par 32 miljoniem eiro jeb 22% ir samazinājušies budžeta izdevumi pensijām. Šo izdevumu kritumu janvārī izskaidro augstāki pensiju izdevumi pērnā gada decembrī, lai gadu mijā nodrošinātu veiksmīgu norēķinu pāreju no latiem uz eiro.

Tāpat šā gada janvārī salīdzinājumā ar situāciju gadu iepriekš bija vērojams kāpums par 16,8 miljoniem eiro jeb 35,6% izdevumos, ko ietekmēja veiktais kupona (procentu) maksājums par 2012. gada decembrī valsts emitētajām eiro obligācijām.

Par 2014. gada budžeta izpildes rezultātiem kopumā precīzāk varēs spriest, vērtējot aktuālākās tendences budžeta izpildē turpmākajos mēnešos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti