Janvārī rūpniecības produkciju apjoms samazinājies par 11%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad janvārī, salīdzinot ar 2013. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 11%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati. 

Apstrādes rūpniecībā samazinājums sasniedza 11,3%, elektroenerģijas un gāzes apgādē –11,4%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 5,7%.

Vislielāko negatīvo ietekmi uz apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma samazinājumu joprojām saglabājusi  AS „Liepājas metalurgs” darbības pārtraukšana. Tās rezultātā metālu ražošanas nozarē (īpatsvars apstrādes rūpniecībā – 4,6%) saražotās produkcijas apjoms samazinājās par 91,6%.

Būtisks apjoma kritums janvārī bija arī dzērienu ražošanas nozarē – par 23,5%, kā arī apģērbu ražošanas nozarē – par 13,4% un iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) – par 10%.

Savukārt apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, saglabājās pēc īpatsvara  lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs:  koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – pieaugums par 3,5%, tai skaitā pieaugums gan zāģmateriālu ražošanā par 0,5%, gan koka izstrādājumu ražošanā (kokskaidu plātnes, tara, galdniecības izstrādājumi) par 6,2%.

Pieaugums bija arī pārtikas produktu ražošanā –par 5,4%, tai skaitā pieaugums arī abās lielākajās apakšnozarēs: gaļas un gaļas produktu ražošanā – par 7,2% un piena produktu ražošanā – par 20,5%; gatavo metālizstrādājumu ražošanā - pieaugums par 2,7%.

Janvārī, salīdzinot ar decembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 10,7%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 17,3% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,8%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija pieaugums par 5,8%. Salīdzinoši gadu iepriekš 2013.gada janvārī, salīdzinot ar 2012.gada decembri, rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 3,8%.

No apstrādes rūpniecības nozarēm lielākais produkcijas samazinājums, salīdzinot ar decembri, bija metālu ražošanas nozarē – par 80,5%, dzērienu ražošanas nozarē – par 17,3% kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē - par 15,6%

Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss

(2010=100)

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti