Janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 8,9%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2021. gada janvārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 8,9 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 0,6 %, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, – par 23,4%, bet autodegvielas – palielinājās par 14,8%.

Salīdzinot ar 2020. gada janvāri, vislielākais apgrozījuma kāpums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 21,2%) un mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 11,9%).

Pārējās mazumtirdzniecības nozarēs bija apgrozījuma kritums, vislielākais no tām – apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 64%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 41,8%) un kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 29,2%).

Avots: Centrālā statistikas pārvalde (CSP)

2021. gada janvārī, salīdzinot ar decembri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 4,9%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1,4%, nepārtikas preču, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 11,8%. Autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 3,2%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtisks apgrozījuma pieaugums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 18,7%), mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 16,4%) un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 9,3%).

Vislielākais apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 43,5%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 30,9%) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 20,6%).

2021. gada janvārī, salīdzinot ar decembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 23,2%.

KONTEKSTS:

2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,5%.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti