Janvārī izsniegts par 46% vairāk slimības lapu nekā pirms gada (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad janvārī izsniegto darba nespējas lapu skaits ir par 46,3% lielāks nekā pērnā gada pirmajā mēnesī, informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārstāve Iveta Daine.

VSAA precizē izsniegto darba nespējas lapu pieaugumu janvārī.

Šajā laikā pirms gada Latviju vēl nebija skārusi Covid-19 infekcija. Tas ļoti labi redzams, lūkojoties izsniegto darba nespējas lapu statistikā. Protams, ne visas darba nespējas lapas izsniegtas tieši Covid-19 dēļ, tomēr slimības pieņemšanās spēkā korelē arī ar izsniegto slimības lapu skaitu.

VSAA pārstāve skaidroja – jau līdz 22. janvārim bija izsniegts vairāk slimības lapu nekā pērn visā janvārī kopā. Slimības lapas vidēji izsniegtas 27 dienām, kas ir par divām dienām vairāk nekā pērn.

“Janvārī, iespējams, ir pat rekords. Tātad janvārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, iesniegumu skaits ir pieaudzis par 46,3%. Un, ja mēs runājam par skaitļiem, tad janvārī esam saņēmuši 71 215 iesniegumu,” pastāstīja Daine.

Slimības lapu skaita pieaugums ietekmē arī slimības pabalstu izmaksas ātrumu. “Jāsaka, ka  oficiāli pēc likuma mums šī slimības pabalsta piešķiršana ir jānodrošina 10 darba dienu laikā no brīža, kad ir saņemts iesniegums. Un tad vēl paiet pāris dienas, kad pārskaita šo naudu. Ja agrāk mēs varējām pa kādām piecām līdz sešām dienām izmaksāt šo pabalstu, tad tagad mēs piešķiram reizēm septītajā vai astotajā un dažiem pat tikai desmitajā dienā,” atzina Daine.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve aicināja cilvēkus būt pacietīgiem un, pat ja pabalstu nesanāk saņemt tik ātri, kā ierasts, to tāpat visi, kam tas pienākas, saņems. Tāpat viņa norādīja – nav bažu, ka varētu pietrūkt līdzekļu, kurus izmaksāt pabalstos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti