Janvārī gada inflācija bija 0,4%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada janvārī, salīdzinot ar pērnā gada janvāri, palielinājās par 0,4%, informēja Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Šogad janvārī precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,3%.

Savukārt pēdējā gada vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir saglabājies nemainīgs.

Lielākā ietekme uz inflāciju līmeni bija cenu kāpumam personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas produktu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 0,1%. Visvairāk cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem (+11%), pienam un piena produktiem (+5,3%), sieram (+3,6%), gaļai un gaļas izstrādājumiem (+0,5%). Savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams tējai un kafijai (-12,1%), olām (-18,2%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (-2,4%), kā arī augļiem (-4,7%).

Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,5%, bet tabakas izstrādājumu – par 2,1%.

Transporta grupā cenas samazinājās galvenokārt degvielai (-4%), kā arī rezerves daļām un piederumiem (-3,3%).

Atpūtas un kultūras grupā cenas pieauga vidēji par 1,5%, ko ietekmēja cenu pieaugums kultūras pakalpojumiem par 3,0%, kā arī atpūtas un sporta pakalpojumiem – par 3,8%. Savukārt lētākas kļuva TV, audio, video iekārtas – par  5,9%.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 3,7% – kafejnīcās un restorānos cenām palielinoties par 5,4%, ēdnīcās – par 1,5%, savukārt izmitināšanas pakalpojumu cenām pieaugot par 3,4%.

Personīgās aprūpes preču un pakalpojumu cenas pieauga par 3,2%. Frizētavu pakalpojumiem cenas pieauga par 6,6%, juvelierizstrādājumi sadārdzinājās par 9,4% un finanšu pakalpojumu cenas kāpa par 6,6%. Cenu izmaiņas grupā ietekmēja arī dažādu akciju noslēgumi un cenu noapaļošana eiro. 

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, cietajam kurināmajam, apģērbiem un īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm. Savukārt lētāki kļuvuši telekomunikāciju pakalpojumi.

2014.gada janvārī, salīdzinot ar 2013.gada decembri, patēriņa cenas palielinājās par 0,6%: precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem par 1,1%.

Šā gada janvāris bija pirmais mēnesis, kad iedzīvotāji pirkumus veica eiro, un arī cenu reģistrēšanā faktiskās cenas latos nomainīja eiro. Salīdzinot  ar cenu pārmaiņu tendencēm, kādas bija raksturīgas janvāra mēnesim iepriekšējos gados, šogad pakalpojumu cenu kāpums pārsniedza preču cenu pieaugumu vairāk nekā divas reizes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti