Ja ir mazākā iespēja atgriezties dzimtajā vietā, tā jāizmanto! Saruna ar Latgales gada uzņēmēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms diviem gadiem balvenieši Edgars un Inga Kaļvas pārdeva savu vienīgo ģimenes automašīnu, lai iegādātos vecu noliktavu bez piebraucamā ceļa. Pašu spēkiem un vēlāk arī piesaistot dažādu projektu līdzekļus nedaudz vairāk nekā gada laikā dzimtajā pilsētā izveidoja aktīvās atpūtas vietu. Latgales plānošanas reģiona (LPR) Latgales uzņēmējdarbības centrs Kaļvu ģimenes uzņēmumu "Kureti Cafe" atzinis par šā gada gada labāko jauno komersantu Latgalē.

Darbs ārzemēs un ilgas pēc dzimtenes

Pirms 10 gadiem, uzreiz pēc studiju pabeigšanas Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, Edgars Kaļva devās peļņā uz Lielbritāniju un strādāja par kuģa stjuartu. Tomēr pēc nedaudz vairāk kā pusgada ilgas pēc mājām un tuvinieku mīlestības  lika Edgaram atgriezties dzimtajā pilsētā – Balvos. Viņš apprecējās ar toreizējo draudzeni Ingu un aizgāja strādāt savā profesijā. Edgars Kaļva ir fizioterapeits, sporta pedagogs, futbola treneris un arī metodiķis.

Uzņēmuma ēka pirms pārbūves
Uzņēmuma ēka pirms pārbūves

Pirms iesaistīšanās biznesā, Edgars vadīja pašvaldības iestādi, bet Inga ir tulkotāja. Ne viņa, ne arī sievas iepriekšējās nodarbošanās nekādi nesaistās ar biznesu. Idejas un veiksmes stāsti noskatīti, strādājot ārzemēs un meklējot informāciju Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un citos uzņēmējus atbalstošu organizāciju semināros.

Sākotnējā ideja par ģimeņu vietu Balvos Edgaram un Ingai radās 2018. gadā, vēl nenojaušot, kādai idejai īsti jābūt.

"Mēs pārdevām savu vienīgo mašīnu, lai nopirktu noplukušu noliktavu, kam tecēja jumts, apkārtne ieaugusi krūmos, piebraucamā ceļa pie īpašuma nebija..." teica Edgars.

Iegādātā ēka nebija apsaimniekota jau vairāk kā divdesmit gadus, bija skaidrs, ka prasīs milzīgas pārvērtības. Tomēr citādi vecā noliktava bija ļoti piemērota Edgara un Ingas sapņa īstenošanai.

"Apmeklējot izstādi Parīzē 2019. gadā, sapratām, ko īsti gribam un kā visam jābūt! Sākotnēji domājām, ka vienkārši būs neliela telpa bērniem, kur pavadīt laiku kopā ar ģimeni... bet realitātē viss mainījās pa dienām un mēnešiem," sacīja uzņēmējs. Viņš atzīmēja: "Uzņēmējspējas tikai vēl mācāmies!

Ja ir kaut vismazākā iespēja atgriezties uz savu dzimto vietu – tā ir jāizmanto!"

Pilnā apjomā "Kureti Cafe" darbojas gandrīz septiņus mēnešus, vēl jānostabilizē uzņēmuma sistemātiskums, jāsakārto iekšējās lietas, atzina uzņēmējs. 

Izmanto kovida laiku

"[Kovida] aizliegumus mūsu darbības laikā pat īsti nejutām, jo likums atļāva darboties tikai vienas mājsaimniecības ietvaros, kuru arī izmantojām, gan mācoties, gan klausoties klientu vēlmes, ieteikumus. (..)

Kovida laiks deva mums iešūpoties lēnām un sakārtot sistemātiskumu pašā uzņēmumā, kas vērtējams pozitīvi, bet ļoti ceram, ka šādi ierobežojumi vairs nebūs."

Kovidlaiks veicināja, nevis bremzēja uzņēmuma attīstību, un deva pozitīvu grūdienu visai darbībai kopumā. Tika pabeigta ēkas rekonstrukcija, iekārtotas telpas.

"Ierobežojumu laikā arī "ielēcām" mums pilnīgi jaunā – ēdināšanas pakalpojumu sfērā. Jāsaka "paldies" pavāram/šefpavāram Jurim Riņķim, ar kuru mēs iepazināmies pilnīgi nejauši. Juris mūs iedvesmoja, ka jātaisa profesionāla virtuve."

"Pirms mēs nokļuvām uzņēmējdarbībā, pēdējos deviņus gadus vadīju vienu pašvaldības iestādi. Tādā ziņā ir iegūta liela pieredze, bet vadīt pašvaldības iestādi un vadīt uzņēmumu tomēr ir divas dažādas lietas,

pirmajā variantā māca apgūt un tērēt naudu, bet uzņēmējdarbībā vispirms nopelnīt un tad apgūt vai ieguldīt," uzsvēra uzņēmējs.

Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs ("Latgales partija") teica, ka Kaļvu ģimene spērusi drosmīgu soli, uzsākot izklaides biznesu pandēmijas laikā, kad nākotni plānot bija gandrīz neiespējami.

Balvu novada pašvaldības priekšsēdētājs par Kaļvu
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Divi gadi bez brīvdienām

Edgars Kaļva ir piedalījies sešu mēnešu pirmsinkubācijas programmā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Rēzeknes biznesa inkubatorā.

No 2020. līdz 2022. gadam Kaļvu ģimenes uzņēmumā īstenoti pieci projekti par aptuveni 100 000 eiro. Sākumā bijusi doma radīt tikai divas darbavietas, bet šogad sezonas laikā uzņēmumā strādāja līdz 10 cilvēkiem, septiņi cilvēki ir nodarbināti pastāvīgi.

"Nepilna gada laikā, pirmkārt, pašu spēkiem, apgūstot [Lauku atbalsta dienesta administrētās] "Leader" programmas projektus, Balvu novada uzņēmējdarbības grantu un iestājoties LIAA inkubācijā, nepilna pusotra gada laikā iekārtojām"Kureti Cafe" tādā veidolā, kā izskatās pašlaik," stāstīja Kaļva.

Lāsmas radio skaņa...

"Šis gads vēl nav beidzies, nepamirkšķinot acis, vasara paskrējusi vienā elpas vilcienā, strādājot ļoti garas darba dienas un bez brīvdienām," norādīja uzņēmējs.

Jaunizveidotajā atpūtas vietā "Kureti Cafe" Balvos ir pieejami dažādi pakalpojumi. 

"Laikam tad, ja dari to, kas patīk, tad viss ir iespējams. Un neliekas nemaz tik traki!" Edgaru papildina Inga, stāstot, ka pavasarī un vasarā, kad sākusies aktīvā atpūtas sezona, darba bijis daudz, un pieredze ir gūta vien procesā, taču uzņēmums pamazām attīstās.

"Esam arī uzsākuši Balvu Kultūras un atpūtas centrā savu kafejnīcas otru virzienu - piedāvāt bāra pakalpojumus. Un tas arī ir viens no izaicinājumiem. Bet mēs cenšamies visu laiku kaut kā paši attīstīties. Un savas slēptās idejas realizēt, pat nezinot, kā būs. Jo kas neriskē, tas nevinnē," stāstīja Inga.

Vēlētos lielāku valsts atbalstu

"Viss, kas šobrīd notiek mums apkārt, liek pārvērtēt cilvēku vērtības un koncentrēties uz galveno un vērtīgāko. Situācija pasaulē parāda, ka vispirms jāparūpējas par to, par ko esi atbildīgs, – ģimeni un uzņēmuma darbiniekiem; cenšamies palīdzēt arī sportā iesaistītajiem.

Esam biznesā pavisam mazu brīdi, bet vairāk vēlētos atbalstu no valsts puses, nevis finansiālu, bet nodokļu politikā,

sociālajā jomā un vienkāršu atbalstu Latgales reģionā dzīvojošajiem, jo tāds "sīkums", kā komercbankas – Latgales reģionu ir ielikuši zemākajā kreditēšanas zonā, kas pasaka visu.... Manuprāt, situācija Latgalē stipri neatšķiras no kopējās situācijas Latvijā, jā, mums ir citas problēmas – ceļu infrastruktūra, pārāk liels cilvēku skaits ir atkarīgs no pašvaldību darbavietām.

Latgalei valstiski jāpievērš stipri liela uzmanība gan politiski, gan ekonomiski," uzskata "Kureti Cafe" vadītājs.

Jaunais Latgales uzņēmējs atzīmēja, ka valsts sektoram vajadzētu vairāk izprast biznesu un tā vajadzības, bet uzņēmējiem – vienkārši darīt un neapstāties, jo motivācijai ir ļoti liela loma.

"Lielākais izaicinājums maziem uzņēmumiem ir nodokļu politika, kas šādos izaicinājuma mirkļos ir viena no svarīgākajām lietām, vai spējam visus nodokļus nomaksāt laicīgi. Paldies Dievam, mums tas izdodas.

Un kad grāmatvede sūta ziņas, cik mums ir jānomaksā milzīgi nodokļi, mums tas liekas milzīgi priekš maza uzņēmuma, tad grāmatvede vienmēr saka:  Priecājies, ka tev lieli nodokļi, tev labi viss sanāk!" 

Mazajiem uzņēmumiem būtu vieglāk attīstīties, ja tiktu piemērotas nodokļu atlaides. "Būtu vēlams ne tik lieli nodokļu procenti vismaz maksimums divu gadu laikā – tas būtu liels atspaids. Tas ir jebkura mazā uzņēmuma attīstīšanās un izdzīvošanas periods!" Sacīja Kureti Cafe vadītājs.

"Mēs jūtam, ka virzāmies pareizi, jo esam pamanīti, nupat saņēmām Latgales plānošanas reģiona gada balvu kā gada jaunais uzņēmums. Bet vislielākā atzinība ir mūsu apmierinātie klienti, kas nāk atkal," atzīmēja jaunais uzņēmējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti