Ja «ātro kredītu» devēji izvērtētu cilvēku maksātspēju, tie nenonāktu parādu verdzībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ja nebanku kreditētāji būtu rūpīgi izvērtējuši patērētāju maksātspēju, tad pašlaik Latvijā cilvēkiem nebūtu tik daudz problēmas ar „ātro" kredītu atdošanu un daudzi nebūtu nonākuši „parādu verdzībā", tā intervijā Latvijas Radio norādīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.

„Ja kredītu devēji rūpīgi izvērtētu patērētāju maksātspēju, tad mēs pie tās situācijas, kādā esam šobrīd, nekad nebūtu nonākuši un nebūtu arī nepieciešami likuma grozījumi, ko šobrīd izstrādā un virza Saeimā, jo vienkārši nebūtu to visu problēmu. Ja komersanti būtu pietiekami skatījušies, vai cilvēks var atļauties kredītu, pārbaudījuši viņa ienākumus, tad nebūtu tik daudz patērētāju, kas šīs summas nevar atmaksāt un pēc tam nonāk parādu verdzībā pat par mazu summu," norādīja Vītoliņa.

Tai pat laikā PTAC vadītāja nenoliedza, ka arī pašam patērētājam ir atbildīgi jādomā. Taču patērētāji un to izglītības līmenis ir atšķirīgs. „Tāpēc valsts ir uzlikusi atbildību komersantiem, kredītdevējiem, kas savā nozarē ir profesionāļi, un likusi izvērtēt maksātspēju kredītiem," skaidroja Vītoliņa.

Likumā iecerēta virkne izmaiņu, tomēr kā būtiskākās Vītoliņa minēja nokavējuma procentu maksimālā apjoma samazināšana un iespēja atmaksāt kredītu pakāpeniski.

„Manuprāt, pat būtiskāk ir tas, ka tiem kredītiem, kas tiek doti vairāk nekā uz 30 dienām, ir jābūt iespējai maksāt pamatsummu. Ātrajos kredītos ir raksturīgi, ka cilvēkam iedot to summu, it kā no nākamās algas to varētu atdot. Bet ja jums ir kredīts algas apmērā un esat to jau iztērējis, no kā tad jūs dzīvosiet? Mūsu skatījumā – lai tiktu vaļā no kredītsaistībām, pat ja tās ir neapdomīgi paņemts, svarīgi, lai cilvēkam tiek dota iespēja to darīt pakāpeniski. Tas diemžēl ātro kredītu nozarei nav," sacīja PTAC vadītāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti