Aktuāli

Piena ražotāji: ES atbalsts piensaimniekiem par ražošanas samazināšanu situāciju neuzlabos

Aktuāli

LTV korespondente Maskavā Olga Dragiļeva par Krievijas domes vēlēšanām

Izvēloties kontam nepiesaistītas norēķinu kartes, jāpārliecinās par izdevēja licenci

Izvēloties bankas kontam nepiesaistītas norēķinu kartes, jāpārliecinās par izdevēja licenci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu pakalpojumu tirgus attīstības ātrums nereti apsteidz likumdošanas procesu ātrumu. Īpaši tas attiecināms uz dažādiem inovatīviem finanšu produktiem. Pie šādiem produktiem pieder arī norēķinu kartes, kuras nav piesaistītas klienta bankas kontam. 

Patlaban Latvijas tirgū pieejamas gan šādas debetkartes, gan kredītkartes.  

Globālā finanšu krīze ievērojami iedragāja banku sektora reputāciju visā Eiropā. Daudzi zaudējuši ticību banku sistēmai, taču bez tās piedāvātajiem produktiem, tādiem kā norēķinu kartes, mūsdienās iztikt ir visai grūti.

Reaģējot uz šo situāciju, finanšu pakalpojumu tirgū ir parādījušies jauni spēlētāji – kompānijas, kas iedzīvotājiem piedāvā iespēju iegūt savā īpašumā pazīstamo zīmolu „MasterCard” un „VISA” norēķinu kartes, kas nav piesaistītas kartes lietotāja bankas kontam.

Latvijas tirgū ir pieejamas gan priekšapmaksas norēķinu kartes, kas būtībā darbojas kā debetkartes, tas ir, īpašnieks var lietot tikai līdzekļus, kas atrodas kartes kontā, gan bankas kontam nepiesaistītas kredītkartes.

Lai tiktu pie priekšapmaksas norēķinu kartes, klientam pat nav nepieciešams doties uz banku, lai atvērtu kontu. „WestStein” izdotas „MasterCard” iegūšanai pietiek ar „Narvessen” iegādātu kuponu 11 eiro vērtībā, turklāt ja var ticēt kompānijas mājaslapā lasāmajam, karte tiks izsniegta bez ienākumu un kredītvēstures pārbaudes.

Tā darboties kā visparastākā norēķinu karte, stāsta SIA „WestStein” valdes locekle Signe Kalniņa.

Klientam nav jāiet uz banku, var izmantot internetu un pasūtīt karti, pa pastu to saņemt un tālāk norēķināties ar karti, droši iepirkties internetā, katram klientam atver konta numuru, kurā var saņemt līdzekļus un veikt pārskaitījumus, stāstīja Kalniņa.

Uzņēmums, kas ir Lielbritānijā reģistrētās elektroniskās naudas iestādes „Prepaid Financial Services” partneris Latvijā, ir reģistrēts Finanšu un kapitāla tirgus komisijā un šeit darbojas, izmantojot pakalpojumu sniegšanas brīvību.

Finanšu tirgus uzraugus pārstāvošā Ieva Upleja, skaidrojot, kas patērētājam būtu jāņem vērā, pirms priekšapmaksas norēķinu karšu iegādāšanās, norāda, ka vajag pārbaudīt, vai uzņēmums ir legāls, var zvanīt arī FKTK. VISA un “MasterCard” vēlas, lai tie, kas darbojas ar viņu kartēm, būtu kaut kur licencēti, tas ir pirmais drošības siets.

Kā galvenais no šādu bankas kontiem nepiesaistītu norēķinu karšu trumpjiem tiek minēta drošība, piemēram, iepērkoties internetā. Savukārt, kolīdz runa ir par izvairīšanos no birokrātijas un iespēju iztikt bez kredītvēstures pārbaudes, rodas jautājums, vai viens no iemesliem, kādēļ daļa patērētāju izvēlas šādas kartes, nav vēlme izvairīties no tiesībsargājošo iestāžu uzmanības vai parādu piedzinējiem.

Signe Kalniņa apgalvo, ka „WestStein” gadījumā tas tā noteikti nav.

Uzņēmums ievēro noteiktās procedūras naudas atmazgāšanas apkarošanai, kas paredzētas ne tikai Latvijā, bet arī ES valstīs, norāda Kalniņa.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāve Ieva Upleja piekodina, ka jebkuru finanšu pakalpojumu sniedzēju ir jāizvēlas apdomīgi, neatkarīgi no tā, vai jūs tam uzticat savu naudu vai aizņematies.

 Turklāt jāņem vērā, ka uz norēķinu karšu izsniedzējiem, kas nav Latvijā reģistrētas kredītiestādes, neattiecas Noguldījumu garantiju fonda garantijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti