Izveido atbalsta fondu Covid-19 dēļ cietušajiem lielajiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība otrdien, 14. jūlijā, nolēma veidot jaunu fondu, lai atbalstītu lielos uzņēmumus. Jaunā fonda kapitālā valsts plāno ieguldīt 50 miljonus eiro, vēl 50 miljonus plāno piesaistīt no privātajiem investoriem, tādiem kā pensiju kapitālu fondi.

Ekonomikas ministrijā informēja, ka fonds tiek veidots ar mērķi atbalstīt labi pārvaldītus, perspektīvus uzņēmumus, kas nonākuši pagaidu grūtībās Covid-19 izraisītās krīzes ietekmē, kā arī lielos uzņēmumus, kuri vīrusa ietekmes rezultātā ir gatavi pielāgot savu līdzšinējo darbību, mainot biznesa modeli, pielāgojot produktu izstrādi, ieviešot jaunas tehnoloģijas, izejot jaunos eksporta tirgos. 

Fonda kopējais apjoms būs 100 miljoni eiro, tā līdzekļus veidos publiskais un privātais finansējums vienādās daļās – 50 miljoni eiro būs publiskais finansējums un 50 miljonus eiro plānots piesaistīt no valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldniekiem. Publiskā finansējuma apjoms nepārsniegs 50% no kopējā fonda kapitāla. Alternatīvo ieguldījumu fonds veiks ieguldījumus uzņēmumu kapitālā, kvazikapitāla ieguldījumus un ieguldījumus korporatīvajās obligācijās apjomā līdz 10 miljoniem eiro.

Fondu veidos finanšu institūcija “Altum”, kuras vadītājs Reinis Bērziņš intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka tas nebūs

labdarības fonds un nav paredzēts, lai kādu subsidētu, bet gan piešķirs naudu, ievērojot stingras prasības.

Par lielajiem uzskatīs tos uzņēmumus, kur strādā vismaz 250 darbinieki.

Bērziņš LTV “Rīta panorāmai” skaidroja, ka atbalstu varēs saņemt uzņēmumi, ja ir pierādama Covid-19 ietekme, un būs pārliecība, ka šī nauda nav izkaisīta vēja, bet gan ir labs plāns, kā tikt ārā no situācijas.

Kopumā Latvijā ir aptuveni 200 lielie uzņēmumi, un ar esošo fonda apjomu palīdzību varētu saņemt 25 – 30 uzņēmumi, sacīja Bērziņš.

Bērziņš arī skaidroja, ka fonda mērķis nav “palikt uzņēmumos mūžīgi”, bet gan pēc 3 – 5, maksimums 7 gadiem iziet ārā dažādos veidos, tai pašā laikā arī nopelnot.

Viņš skaidroja, ka tas nebūs labdarības fonds, bet gan komerciālais pasākums, un fonda pārstāvji var būt arī palīdzību saņēmušo uzņēmumu padomēs, lai rūpīgi sekotu līdzi to attīstībai, lai būtu pārliecība, ka pēc tam ieguldījumus varēs atgūt un ar peļņu.

Tā kā paredzēts, ka fondā 50 miljonus eiro ieguldīs valsts un aptuveni tikpat daudz – vietējie pensiju shēmu pārvaldītāji, nauda paliks Latvijā, sildīs Latvijas ekonomiku, un cerams, ka nodrošinās lielāku labumu un ieguvumu visiem, piebilda Bērziņš.

Bērziņš arī sacīja, ka “Altum” izdarīti visi mājasdarbi, lai fonds varētu sākt darbu pāris nedēļu laikā.

Fonds nekļūšot par “siltu vietu” politiķiem, tajā darbosies profesionāļi, finansisti ar labu izglītību un jau ar savām praksēm, kurus “Altum” meklē ar personāla atlases firmas palīdzību, Latvijas Radio uzsvēra “Altum” Reinis Bērziņš.

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas, tāpēc arī turpmāk ir noteikti vairāki ierobežojumi un piesardzības pasākumi.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti