Izvairīšanās no nodokļiem - centrālais jautājums ES finanšu ministru sanāksmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Laiki ir mainījušies, un katram ir jāmaksā sava nodokļu daļa – tādu vēstījumu starptautiskām korporācijām Slovākijas galvaspilsētā izteica Eirogrupas vadītājs Jerūns Deiselblūms . Izvairīšanās no nodokļiem bija centrālais jautājums šīsdienas Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru sanāksmē.

Nesenais skandāls ap korporāciju “Apple”, kas Eiropā ir maksājusi ārkārtīgi zemus nodokļus, no jauna ir izgaismojis sarežģītās shēmas un slepenās vienošanās starp lielām korporācijām un valdībām par īpašām nodokļu likmēm. Īrija ir pārsūdzējusi tiesā Eiropas Komisijas lēmumu, kas uzliek Dublinai atgūt no “Apple” neiekasētos nodokļus vairāku miljardu eiro apmērā.

Tomēr par spīti šai pretestībai daudzu Eiropas valstu finanšu ministri atzīst, ka šādas nodokļu atlaides korporācijām tik un tā esot pagātnē.

To Eiropas Savienības valstu finanšu ministru sanāksmē Bratislavā uzsvēra arī Eirogrupas vadītājs un Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms : “Starptautiskiem uzņēmumiem ir pienākums godīgi maksāt nodokļus. Un es domāju, ka mums visiem vajadzētu cīnīties, lai tas tā būtu. Un es gribētu teikt šiem uzņēmumiem: jūs mēģināt izcīnīt ne to kauju. Ir jāiet uz priekšu. Laiki mainās. Jums ir godīgi jāmaksā savus nodokļus. Daļa no tā būs ASV, daļa Eiropā. Tā kā gatavojieties to darīt.”

Šogad Brisele grasās nākt klajā ar priekšlikumu par vienoto minimālo ienākumu nodokļu likmi uzņēmumiem visā Eiropas Savienībā. Tam vajadzētu nākotnē būtiski samazināt uzņēmumu iespējas ar sarežģītu shēmu palīdzību pārcelt peļņu tur, kur no tās nav jāmaksā gandrīz nekādus nodokļus.

“Ir skaidrs, ka ar katru jaunu gadījumu, kas izgaismo negodīgu nodokļu režīmu vai ļaunprātīgu sistēmas izmantošanu, pieaug sabiedrības neapmierinātība. Valdībām būs rūpīgi jāizanalizē, vai esošās nodokļu sistēmas sasniedz savu mērķi un atbilst sabiedrības taisnīguma izpratnei,” norāda Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Jirki Katainens.

Jau tagad vairākas valstis, kas ietilpst Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) automātiski apmainās savā starpā ar dažādu nodokļu informāciju. Pēc organizācijas ģenerālsekretāra Anhela Gurijas teiktā lielāka caurskatāmība ir ļāvusi valstīm iegūt nodokļos neplānotus 55 miljardus eiro.

“Šodien jūs vairs neko tādu nevarētu atkārtot nedz Īrijā, nedz kaut kur citur, jo šāda veida konstrukcijas vairs nepastāv. Un mēs esam to spējuši panākt. Tas, protams, nemaina pagātni, un ar to mums vēl būs jātiek galā. Bet, manuprāt, ir svarīgi uzsvērt, ka nākotnē neko tādu vairs nevarēs atkārtot. Gana Panamas dokumenti, gan arī pēdējais gadījums norāda uz to, ka ar šo problēmu patiešām bija jātiek galā. Mēs to jau darām un darīsim arī turpmāk. Tā kā mēs esam uz pareizā ceļa,” saka Gurijas.

Gan Īrija, gan Nīderlande un Luksemburga ir vērsušās tiesā, apstrīdot Eiropas Komisijas uzdevumu atgūt no korporācijām neiekasētos nodokļus. Šo valstu pārstāvji saka, ka runa ir par pagātnes notikumu interpretāciju. Tagad savs vārds būs jāsaka tiesai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti