Iztikas minimuma rādītājs jūnijā atkal sasniedzis rekordaugstu rādītāju - 180,43 latus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jūnijā iztikas minimuma rādītājs atkal sasniedzis jaunu rekordu - 180,43 latus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) publicētā informācija.

Iztikas minimuma rādītājs kāpj jau vairākus mēnešus pēc kārtas - aprīlī rādītājs bija 177,44 lati, maijā tas pieauga līdz 177,9 latiem.

Šogad jūnijā salīdzinājumā ar pērno jūniju iztikas minimums ir par 2,53 latiem augstāks. 2012.gada jūnijā iztikas minimuma rādītājs bija 177,26 lati.

Kā skaidro CSP, tad jūnijā iztikas minimuma rādītājs ierasti ir visaugstākais, jo veikalos ienāk jaunie kartupeļi un dārzeņi, kuru cenas ir augstākas.

Pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu groza saturs apstiprināts ar Ministru padomes 1991.gada aprīļa lēmumu. Iztikas minimuma patēriņa grozā nav iekļauti alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi un luksusa preces.

CSP jau vairākus gadus aicina pārtraukt tā aprēķinus pēc līdzšinējās metodikas, jo iztikas minimuma patēriņa grozs jau sen vairs neatspoguļo reālās vajadzības, norāda CSP Sociālā departamenta direktore Maranda Behmane.

„Piemēram, iztikas minimumā, kas ir izstrādāts 1991.gadā, ir paredzēts, ka katrs, es uzsveru, katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji mēnesī patērē septiņus kilogramus kartupeļu. Un ja šī cena ir cēlusies, pie tam būtiski, tad ceļas arī iztikas minimums. (..) Statistikas pārvalde vairākkārt ir lūgusi pārskatīt šo metodoloģiju, jo strādāt ar tik vecu metodoloģiju - tas mums godu nedara. Mēs ļoti ceram, ka Labklājības ministrija definēs jaunus indikatorus, ar ko varētu raksturot iedzīvotāju dzīves līmeni, un iztikas minimums pēc šīs vecās metodoloģijas mums vairs nebūs jārēķina. (..) Mums ir valsts statistikas informācijas programma, un pašreiz ir izstrādāts tās projekts nākamajam gadam, kurā šī iztikas minimuma nav. Bet, protams, visiem ir iespējas izteikties un dot savus priekšlikumus, un, ja arodbiedrības iebildīs, tad tas jau būs Ekonomikas ministrijas lēmums, ko darīt tālāk," saka Behmane.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka viena iedzīvotāja pilna iztikas minimuma preču un pakalpojumu groza vērtība 2012.gadā bija 176 lati, 2011.gadā - 173 lati, 2010.gadā - 166 lati, 2009.gadā - 168 lati, 2008.gadā - 160 lati.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti