Pusdiena

Maizīti pārvēlē SAB direktora amatā uz otru termiņu

Pusdiena

Pirmajā mēnesī noformē 18 pieteikumus radošo personu atbalstam

Izskan bažas par «ABLV» izraudzīto likvidatoru interešu konfliktu; FKTK vēl vērtē

Izskan bažas par «ABLV» izraudzīto likvidatoru interešu konfliktu; FKTK vēl vērtē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Juristu aprindās cirkulē runas, ka, pamatojoties uz bankas akcionāru izraudzīto likvidatoru interešu konfliktiem, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) varētu neapstiprināt šonedēļ iesniegto „ABLV” bankas pašlikvidācijas plānu. Tikmēr komisijā uzsver, ka bankas pašlikvidācijas gadījumā skatījums uz iespējamiem interešu konfliktiem ir mazliet cits nekā gadījumos, kad notiek bankas piespiedu likvidācija.  

FKTK tikai nupat ķērusies pie „ABLV Bank” iesniegtā pašlikvidācijas plāna izvērtēšanas, taču juristu aprindās jau klīst runas, ka plāns varētu tikt noraidīts, tam par iemeslu minot bankas akcionāru izvēlēto likvidatoru iespējamos interešu konfliktus. Elvijs Vēbers esot savulaik pārstāvējis „ABLV” intereses, savukārt Andris Kovaļčuks un Arvīds Kostomārovs ieņēmuši vadošus amatus bankas meitaskompānijās.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš ceturtdien, 8.martā, Latvijas Radio sacīja, ka līdz likvidatoru izvērtēšanai komisija vēl nav tikusi.

„Tagad ir tikai otrā diena, kopš mums šis plāns ir iesniegts. Tur ir ne tikai likvidatoru personības, kas nav tas būtiskākais. Tagad svarīgi ir saprast, cik tas plāns ir pamatots un īstenojams dzīvē,” sacīja Putniņš.  

Šajā procesā tikšot izvērtēta arī akcionāru izraudzīto likvidatoru atbilstība likuma prasībām.

Ja kāds no pieteiktajiem likvidatoriem tiks atzīts par neatbilstošu, komisija varētu vērsties pie akcionāriem ar lūgumu virzīt citu kandidātu, pieļāva Putniņš.

„Kas attiecas uz pašiem likvidatoriem, mēs to vērtēsim, vai tur kādi interešu konflikti pastāv vai ne. Nav izslēgts, ka mēs varam lūgt banku koriģēt, ja mēs redzam, ka personāliju līmenī ir kaut kādi kliedzoši interešu konflikti vai tādas lietas,” sacīja Putniņš.  

Tomēr bankas pašlikvidācijas procesā arī skatījums uz likvidatoru iespējamiem interešu konfliktiem varētu būt pielaidīgs, atzina Putniņš.

„No otras puses, pašlikvidācija ir pašu akcionāru lēmums. Ir zināma atšķirība starp piespiedu likvidāciju un pašlikvidāciju, kad likvidatori ir pašu akcionāru izvēlēti un būs lielā mērā atkarīgi no kreditoru lēmumiem,”  norādīja FKTK vadītājs.

„ABLV” valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis jau pagājušajā nedēļā atzina, ka viens no iemesliem, kādēļ bankas akcionāri nolēmuši sākt bankas pašlikvidācijas procesu, ir iespēja pašiem izraudzīties likvidatorus.

“Zinot, kas Latvijā ir noticis ar uzņēmumiem, kad tajos sāk darboties maksātnespējas administratori vai likvidatori, mums bija jālemj, kā maksimāli mūsu uzņēmumu pasargāt. Tāpēc tika pieņemts lēmums pašlikvidēties,” toreiz sacīja Bernis.

Latvijas Zvērinātu advokātu padome pagājušajā nedēļā iesniegusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijai jaunu pretendentu sarakstu, no kura komisija nepieciešamības gadījumā var izraudzīties banku likvidatorus. Advokāts Ivars Grunte, kas vada padomes izveidoto komisiju nodokļu un finanšu jautājumu risināšanai, Latvijas Radio pastāstīja, ka uz iekļaušanu šajā sarakstā pretendējuši vairāk nekā 40 advokāti.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijai iesniegtajā sarakstā iekļauto pretendentu vārdus viņš neatklāj.

„Ja FKTK šo sarakstu publiskos, tad arī publiskos. Mēs viņu nolēmām nepubliskot. Mēs sarakstu iesniedzām FKTK, un viņi tad ar viņu tālāk rīkojas,” sacīja advokāts.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības. Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta, un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju. 

 5. martā likvidācijas plāns iesniegts banku uzraugiem, un par likvidatoriem bankas akcionāri nolēma, ka bankas likvidācijas procesu vadīs maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, par pārējiem diviem likvidatoriem izraudzīti arī divu “ABLV Bank” grupas uzņēmumu vadītāji.

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērn beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti