Izplatoties cūku mērim visā valstī, Latvijas cūkkopji varētu zaudēt 17 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ja Āfrikas cūku mēra izplatība turpināsies visā valstī, tad cūkgaļas iepirkuma cenas varētu kristies par 20% un kopējie zaudējumi nozarei būtu 17 miljoni eiro, intervijās Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” pastāstīja Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniece Rigonda Krieviņa.

Ministrija veikusi aprēķinus, kādi varētu būt zaudējumi, ja  Āfrikas cūku mēris skartu visu Latvijas cūkkopības nozari. „Ja tas tā vēl turpinātos, tiktu zaudēta patērētāju uzticība, un tirgus varētu just kaut kādas svārstības no atsevišķu valstu aizliegumiem eksportēt no Latvijas. Tad aptuvenais zaudējumu apjoms varētu būt 17 miljoni eiro, pieņemot, ka cūkgaļas iepirkuma cenas visā valstī kristos par 20%,” skaidroja Krieviņa.

Ministrijas pārstāve gan šādus zaudējumus raksturoja kā sašūpošanos nozarē, jo Latvijas cūkkopības kā nozares vērtība ir ap 90 miljoniem eiro. „Ja tas neturpinātos ilgstoši, tās ir pārvaramas grūtības,” sacīja Krieviņa.

Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis uzsvēra: „Ja mēs pieļausim inficētu produktu izplatību pa pārējo Latvijas teritoriju, tad prognoze ir ļoti pesimistiska un sekas būs tiešām graujošas.”

Taujāta par cūkgaļas eksportu uz Krieviju, Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece norādīja – jau pēc iepriekšējām problēmām nozarē tai izdevies veiksmīgi pārorientēties. „Tagad jau notiek aktīvs eksports gan uz Ukrainu, gan Bulgāriju, kas ir pavisam jauni un netradicionāli eksporta mērķi mūsu nozarei,” sacīja Lejniece.

Lejniece gan atzīst, ka teritorijā, kurā vīrusa dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis, ir kritušās cūkgaļas cenas. Arī ministrijas pārstāve apstiprina, ka šajā teritorijā vērojams cenu samazinājums no 1,25 uz 1,10-1,15 eiro par kilogramu. Savukārt pārējā valsts teritorijā vēl netiek novērots cūkgaļas cenu samazinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti