Panorāma

Birokrātija mazāka, bet ir arī riski

Panorāma

Panorāma

Izmaksāta lielākā daļa "ABLV Bank" garantēto atlīdzību

Izmaksāta lielākā daļa «ABLV Bank» garantēto atlīdzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vairums likvidējamās "ABLV Bank" klientu saņēmuši garantēto atlīdzību, taču aizvien vairāki tūkstoši tai nav pieteikušies. Bankas likvidācijas process sākās apmēram pirms pieciem gadiem. Un tieši pieci gadi ir termiņš, kurā jebkuras likvidējamas bankas klienti var pieteikties garantētajām atlīdzībām līdz 100 tūkstošiem eiro.

Pirms teju pieciem gadiem ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls izplatīja ziņojumu par korupciju un naudas atmazgāšanu "ABLV Bank". Īsi pēc tam bankas akcionāri nolēma kredītiestādi likvidēt. Garantētās atlīdzības bankas izmaksā klientiem par noguldījumiem līdz 100 000 eiro. "ABLV Bank" gadījumā šobrīd izmaksāta lielākā daļa no šādām atlīdzībām.

"Ir izmaksāti 96% no visas summas. Palika tikai 8000 klientu, kuriem vēl pēc 23. februāra būtu iespējams nākt un saņemt savu atlīdzību," sacīja Latvijas Bankas Noregulējuma un aizsardzības sistēmu pārvaldes vadītāja Jeļena Ļebedeva.

Kopējā izmaksātā summa garantētajās atlīdzībās sasniedz apmēram 453 miljonus eiro. Tikmēr ap 28 miljoniem šobrīd izmaksāts vēl nav.

Ir gaidāms, ka liela daļa klientu, kuri savas atlīdzības vēl nav saņēmuši, tām varētu arī nepieteikties, prognozēja bankas likvidators, advokāts Jānis Rozenbergs.

"Ir redzams, ka liela daļa – vairāk nekā 1000 vai pat vairāk nekā 1500 – ir summā zem 10 eiro. Acīmredzot personas neuzskata par lietderīgu tērēt laiku, lai dotos uz banku, veikt identifikācijas procedūru un saņemt šo nelielo naudiņu," sprieda Rozenbergs.

Šobrīd vairs nav daudz arī tādu klientu, kuru prasījuma summa ir virs 10 000 eiro. Turklāt daudzi no tiem ir nerezidenti, kuriem došanās uz Latviju un dokumentu sagatavošana beigās varētu izmaksāt pat vairāk nekā iegūstamā summa.

"ABLV" gadījumā naudu garantētajās atlīdzības neizmaksā no tam speciāli paredzētā fonda līdzekļiem, kā tas ir, piemēram, saistībā ar "Baltic International Bank", kuras darbību apturēja pērnā gada beigās. "ABLV" klientiem atlīdzības izmaksā no bankas līdzekļiem.

"Banka ir likvīda, un tur ir pietiekams līdzekļu apjoms, lai nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu. Gadījumā, ja tādi nebūtu, tad mēs izmantotu Noguldījumu garantiju fonda līdzekļus," skaidroja Ļebedeva.

Runājot par bankas likvidācijas procesu kopumā, tās likvidators Rozenbergs minēja, ka to varētu noslēgt apmēram 2027. gadā. Tomēr dažādu tiesvedību gadījumā šis termiņš varētu arī ieilgt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti