Dienas ziņas

Grāmatas "Bērnība aiz Urāliem" atvēršanas svētki

Dienas ziņas

Liepājā palielinās NĪN likmi

Izmaiņas attaisnoto izdevumu atmaksā

Izmaiņas attaisnoto izdevumu atmaksā – lielāks limits, bet jauni ierobežojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ministru kabinets otrdien, 7.novembrī, apstiprinājis ar gaidāmo nodokļu reformu saistītās izmaiņas noteikumos par attaisnotajiem izdevumiem. Izmaiņas būs labvēlīgas studentiem, kuri studē par maksu, bet ierobežos atgūstamo līdzekļu apmēru no izdevumiem par zobārstniecības pakalpojumiem un plānveida operācijām.

Attiecībā uz iemaksām pensiju fondos un uzkrājošajā apdrošināšanā ieviests atgūstamo līdzekļu ierobežojums 4000 eiro, un atgūtie līdzekļi nevarēs pārsniegt desmito daļu apliekamā ienākuma.

Piemērs

Students, kurš strādā, un maksā 900 eiro gadā par mācībām.
Ja viņam bija izdevumi medicīnai, līdz šim viņš varēja atgūt nodokļus par izdevumiem “izglītībai + veselībai” 215 eiro apmērā.
Ja viņš ielika zobu protēzi par 350 un izdarīja plānveida operāciju par 400 eiro, par 2017.gadu viņš atgūs nodokļus no 965 eiro – VID atmaksās viņam IIN 23% jeb 221,95 eiro.  Savukārt pēc jaunās sistēmas viņš par 2018.gadu visi izdevumi būs apkopoti un limits būs 600 eiro, un viņš atgūs 20% IIN jeb 120 eiro.  

Bet lielāku sabiedrības daļu skars izmaiņas saistībā ar tādiem attaisnotajiem izdevumiem kā medicīnas pakalpojumi un izglītība, par kuriem līdz šim varēja atgūt maksimums 215 eiro gadā.

Atsevišķi bija nodalīti zobārstniecības pakalpojumi un plānveida operācijas, uz kurām maksimāli atmaksājamās summas ierobežojums neattiecās.

Jaunie noteikumi paredz no 2018.gada par šīm pozīcijām maksimāli atgūstamo pārmaksāto nodokļu summu ievērojami palielināt – no 215 līdz 600 eiro.

Bet ierobežojums attieksies arī uz izdevumiem par zobārstniecības pakalpojumiem un plānveida operācijām.

“Ja gadījumā būs situācija, kad šo attaisnoto izdevumu limits 600 eiro gadā nebūs pietiekošs, normatīvajā aktā ir paredzēts, ka šos attaisnotos izdevumus, kuri netiks izmantoti taksācijas gada laikā, varēs pārnest uz priekšu un izmantot nākamos 3 kalendāra gadus,” skaidroja Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta Astra Kaļāne.  

Līdz šim uzkrātos izdevumus, kas bijuši pārāk lieli, lai atgūtu pārmaksātos nodokļus, uz nākamo taksācijas periodu varēs pārnest atbilstīgi līdzšinējam regulējumam – piecus gadus.

“Swedbank” Finanšu institūta eksperte Evija Kropa Latvijas Radio 4 atzina, ka noteiktai iedzīvotaju grupai šādas izmaiņas būs negatīvas, jo stomatoloģija vienmēr ir ievērojami izdevumi.  

Izmaiņas gan būs labvēlīgas vecākiem, kas maksā par savu bērnu interešu izglītību, jo pašreizējais 215 eiro limits gada ietver gan šos izdevumus, gan izdevumus veselībai. 2018.gadā “griestus” palielinās līdz 600 eiro.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti