Panorāma

Krievijas nauda – ar "Saskaņu" saistītai biedrībai

Panorāma

Polijā piemin Otrā pasaules kara beigas

Sportisti aizstāv "ātro kredītu" nozari

IZM: «Ātro kredītu» sponsoru nozīme sportā pārspīlēta, kompensāciju nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vēl vairāki sportisti sekojuši BMX riteņbraucēja Māra Štromberga piemēram un aicinājuši Saeimu un Izglītības un zinātnes ministriju (ZIM) likt mierā nebanku kreditētājus, kas ir sportistu finansiāli atbalstītāji. IZM aicina nepārspīlēt “ātro kredītu” sponsoru nozīmi un negrasās kompensēt sportistiem iespējamos zaudējumus, ja valsts iegrožos “ātro kredītu” sniedzējus un tie mazinās atbalstu sportam.

“Ja ierobežos uzņēmuma “4finance” darbību un tas atteiksies no sponsorēšanas, cietīs Latvijas sports. Aicinām neiznīcināt šo nozari,”  tāds īsumā ir sešu Izglītības un zinātnes ministrijā saņemto vēstuļu saturs.

To autori ir sportisti un organizācijas, kas redzami “4Finance” piederošā  “smscredit.lv” reklāmās un saņem no viņiem finansējumu. Pirmā bija no BMX riteņbraucēja Māra Štromberga un trenera Ivo Lakuča, bet ar dažu dienu intervālu sekojuši sūtījumi no vieglatlētiem Aināra Kovala un Lauras Ikaunieces-Admidiņas, pludmales volejbolistiem Aleksandra Samoilova un Jāņa Šmēdiņa, futbola skolas “Metta”, Latvijas Futbola virslīgas un skeletonistiem Martina un Tomasa Dukuriem un viņu tēva, trenera Daiņa Dukura.

Lai arī vēstuļu saturs un sūtīšanas laiks ir ļoti līdzīgi, Dainis Dukurs noliedz, ka tās tapušas sponsora spiediena dēļ.

“Uz mums spiedienu izdarīja tas, ko mēs lasījām sociālajos tīklos. Bija šis sabiedrības vai sociālo tīklu lietotāju uzbrukums ar vārdiem, ar pārmetumiem izcilam Latvijas sportistam – Mārim Štrombergam un viņa trenerim Ivo Lakučam,” norādīja Dainis Dukurs.

“4finance” plānotais atbalsts skeletonistiem šogad ir 25 tūkstoši eiro. Tā uz sporta veida kopējā finansējuma fona nav liela summa. Taču Dukurs ieskatos - pietiekami būtiska.

“Mēs 2014.gadā pazaudējām vienu sponsoru Krievijā, vienu Šveicē, vienu Vācijā un arī LOK finansējumu, kuru mēs bijām izcīnījuši ar savu rezultātu, 46 tūkstošus eiro Latvijas Olimpiskā komiteja novirzīja citiem mērķiem. Šī ir sajūta, ka mēs varētu pazaudēt vēl piekto sponsoru, tas liek mums uztraukties un domāt,” aicinājumu deputātiem pamatoja Dainis Dukurs.

Sabiedrības pārmetumus par vēlmi balstīt sportu ar naudu, kas daļēji pelnīta uz parādos nonākušiem cilvēkiem, sportisti noraida, apelējot pie katra kredītņēmēja veselā saprāta.   

Dažās no vēstulēm, tostarp Dukuru parakstītajā, ir aicinājums – ja sponsori atteiksies no  atbalsta, zaudēto summu vajadzētu kompensēt valstij. Izglītības ministrijā šādu iespēju noraida. Nebanku kreditētāju labvēlības ietekme uz sporta attīstību esot pārspīlēta.

“Protams, ka zināmu finansējuma apjomu šī nozare dod sportam, un to mēs novērtējam, tajā pašā laikā ir jāvērtē no tā viedokļa, ka tie ir Latvijas labākie sportisti un valsts budžeta līdzekļi tiek pamatā novirzīti Latvijas labākajiem sportistiem. Un pavisam nesen – pagājušajā otrdienā – valdība piešķīra papildu finansējumu pusmiljona eiro apmērā sporta nozarei. Tādējādi, mūsuprāt, Latvijas labākie sportisti tiek nodrošināti praktiski pilnībā,”  norādīja IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Pašlaik Saeima izskata likumprojektu, kas paredz nebanku aizdevumiem noteikt maksimālās procentu likmes, aizliegt aizņemšanos naktī un nopietnāk vērtēt klienta spēju atmaksāt. Nebanku kreditētāji uzskata - tas var sagraut nozari. Turpretim grozījumu atbalstītāji norādījuši - tie ir soļi patērētāju aizsardzības un godīgas uzņēmējdarbības virzienā, turklāt izmaiņu negatīvā ietekme uz aizdevēju peļņu ir krietni pārspīlēta. Grozījumi Saeimā vēl jāskata trešajā, pēdējā lasījumā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti