Izlūkdienesti: Krievijas sašķidrinātās gāzes imports caur Klaipēdu apdraud Lietuvas enerģētisko neatkarību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sašķidrinātās dabasgāzes imports no Krievijas caur Klaipēdas ostu rada draudus Lietuvas enerģētiskajai neatkarībai, brīdina Lietuvas izlūkdienesti.

Valsts drošības departaments (SSD) un  militārais izlūkdienests otrdien publiskotajā ikgadējā ziņojumā par draudiem Lietuvas nacionālajai drošībai  norāda, ka Krievijas uzņēmums "Novatek", kas piegādā gāzi Lietuvai caur Klaipēdas ostu, ir cieši saistīts ar Kremli un tā galīgais mērķis ir nostiprināties Baltijas valstu tirgū.

"Lielākos draudus Lietuvas enerģētiskajai drošībai rada Krievijas centieni turpināt dominēt Baltijas valstu enerģijas tirgū," uzsvērts ziņojumā.

"Kopš 2019.gada sākuma Lietuvas sašķidrinātās dabasgāzes tirgū cenšas ienākt Krievijas kompānija "Novatek", kas kopā ar "Gazprombank" ekspluatē Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes termināli Visockā,"  norādīts ziņojumā.

Pēc izlūkdienestu domām, "Novatek" prioritārā joma ir sašķidrinātās dabasgāzes piegādes Baltijas valstīm par viszemāko tirgus cenu. ""Novatek" spēj piedāvāt zemas sašķidrinātas dabasgāzes cenas, tikai pateicoties labvēlīgajiem nosacījumiem sašķidrinātās dabasgāzes eksportam, kurus piešķīrusi Krievijas valdība," sacīts ziņojumā.

"Tāpēc, palielinot pārkraušanas apjomu caur Klaipēdas termināli, "Novatek" piedalās Krievijas ilgtermiņa spēlē, kuras nolūks ir atjaunot dominējošo pozīciju reģionālajā gāzes tirgū," norāda Lietuvas specdienesti.

SSD direktors Darjus Jaunišķis otrdien preses konferencē sacīja, ka risku rada "Novatek" piegādātās gāzes apjoma palielināšana. "Tā ir starpniecības kompānija, kas vienkārši pārdod Krievijas gāzi," teica Jaunišķis.

"Acīmredzami tas rada tādu pašu risku [kā "Gazprom"], jo tā ir Krievijas kompānija, un, kad ir piegādāts zināms daudzums un klienti pie tā pierod, [piegādātājs] var sākt diktēt noteikumus,"  paskaidroja SSD vadītājs.

Izlūkdienestu ziņojumā teikts, ka, "lai gan "Novatek" cenšas par sevi radīt iespaidu kā par privātu kompāniju, kas ir viena no caurskatāmākajām Krievijā, nav šaubu, ka tās stratēģija un darbības mērķi tiek saskaņoti ar Krievijas varas augstākajiem pārstāvjiem".

Ziņojumā norādīts, ka viens no "Novatek" akcionāriem ir Krievijas oligarhs Genadijs Timčenko, kurš ir Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvo personu lokā un pret kuru ir noteikušas sankcijas Amerikas Savienotās Valstis. Turklāt   "Novatek" akcionārs ir arī Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns "Gazprom".

Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes terminālis tika nodots ekspluatācijā 2014.gadā, izbeidzot "Gazprom" monopolu dabasgāzes piegādēs Baltijas valstīs.

"Tā kā Lietuva diversificēja dabasgāzes piegādes, "Gazprom" zaudēja savas pozīcijas Lietuvas tirgū un vairs nevarēja manipulēt ar cenām," teikts ziņojumā.

"2019.gadā "Gazprom" atturējās no tiešas ietekmēšanas,l taču mēģināja pastiprināt savas aktivitātes,. izmantojot lojālus starpniekus - uzņēmējus, kam ir sakari ar "Gazprom" un kas piedalās gāzes tirdzniecības shēmās ar Lietuvā un ārzemēs reģistrētu kompāniju starpniecību," sacīts ziņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti