Eiro fokusā

Aizsardzības ministrija drīzumā slēgs līgumu ar uzņēmējiem par munīcijas ražosanu

Eiro fokusā

Vai “Lidl” veikalu atvēršana audzēs algas un citus labumus tirdzniecībā strādājošajiem?

Strādājošos aicina mācīties un pinveidot profesionālās kompetences

Izglītības programmā pieaugušajiem lielākā interese par digitālo prasmju apguvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Trešo gadu Latvijā tiek īstenota izglītības programma strādājošiem cilvēkiem vecumā no 25 gadiem. Tās mērķis – pilnveidot strādājošo profesionālo kompetenci un veicināt konkurētspēju, kā arī novērst darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam. Programmu finansē Eiropas Sociālais fonds (ESF) un Latvijas valsts, sedzot 90% no mācību izmaksām. Līdz 22. oktobrim var pieteikties mācību 5. kārtai vairāk nekā 500 programmās.

Pieaugušo izglītības programma ar ES fondu līdzfinansējumu Latvijā notiek trešo gadu,  un to īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Profesionālās izglītības projektu departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane stāstīja, ka atbalstāmās nozares pirms katras kārtas izvērtē Pieaugušo izglītības pārvaldes padome kopā ar sociālajiem partneriem.

Mācībās piedalījušies vairāk nekā 34 000 strādājošo, un vislielākā interese bijusi par digitālo prasmju apgūšanu.

"Visaktīvākie, protams, ir bijuši vecumā no 25 līdz 44 gadiem, kas veido 74% no kopējā skaita. Otrajā vietā ir cilvēki, kas ir vecumā virs 50, tātad pirmspensijas vecuma vai strādājošie pensionāri, kas ir 15% no kopējā skaita. Sākumā bija četras nozares, tad ir bijušas 12, tagad 11 nozares. Garākā programma var būt 1280 stundas un ilgt veselu gadu," klāstīja Purmale-Baumane.

Kuldīgas novada pašvaldības darbiniece Kristīne Duļbinska stāstīja, ka viņai jau ir maģistra grāds, bet vēlējusies iegūt zināšanas projektu vadīšanā. Viņa piedalās programmas kārtā, kas Covid-19 dēļ notiek attālināti un vērtēja, ka mācības "Zoom" platformā ļauj ietaupīt laiku un naudu. Četru mēnešus ilgās mācības maksā 500 eiro, bet pašas līdzfinansējums ir nedaudz virs 50 eiro. Viņa mācās SIA "Magnetic Professional", kas atrodas Rīgā, un ir apmierināta ar mācību kvalitāti.

"Ir dažādi pasniedzēji, un katrs no viņiem iedod savas nozares svarīgāko informāciju. Man personīgi šīs mācības šķiet ļoti lietderīgas, mums ir kompakta grupa – nedaudz virs 20 cilvēku – un notiek ne tikai teorētiskās mācības, bet arī praktiskās. Mēs darba grupās ģenerējam jaunas idejas, apgūstam jaunus rīkus.

Mēs dzīvojam sabiedrībā, kad cilvēkam jāmācās visa mūža garumā, un tas ir brīnišķīgi, ja cilvēki, kam pāri 25, var papildināt savas zināšanas un iegūt jaunas, jo katra lieta, ko apgūstam, mūs bagātina," sacīja Duļbinska.

Kuldīgas novada pašvaldības Izglītības nodaļas speciāliste Una Lepse stāstīja, ka jau pirms 5. kārtas izsludināšanas cilvēki interesējušies, kādas mācības būs.

"Iespējas mācīties ir ne tikai Kuldīgā esošajās mācību iestādēs, bet arī Kurzemes reģiona ietvaros. Parasti pieaugušo izglītībā dominē sievietes, bet šobrīd vairāk zvana vīrieši, kas interesējas par profesionālās ievirzes programmām tehniskajā izglītībā. Bet es aicinu jaunāko paaudzi, lai palīdz saviem vecākiem nodot informāciju, jo projekta mērķa grupa ir mazkvalificētais darbaspēks, tāpēc aicinu bērnus informēt savus strādājošos vecākus par iespēju mācīties," teica Lepse.

VIAA Profesionālās izglītības projektu departamenta direktore Purmale-Baumane stāstīja, ka izglītības programmas 5. mācību kārtā, kam var pieteikties līdz 22. oktobrim, tiek piedāvātas vairāk nekā 500 programmas 11 nozarēs. Būs arī dažas izmaiņas, piemēram, būs izglītības programmas uzņēmējdarbības nozarē un samazināts līdzmaksājums tiem strādājošajiem, kas gatavi apgūt jaunu profesiju.

"Ja visām pārējām programmām ir jāveic līdzfinansējums 10% apmērā, tad šajās programmās, kur var iegūt profesiju, ir samazināts līdzfinansējums ir 5%, turklāt kvalifikācijas prakses laikā tiek segti ceļa izdevumi.

Piektajā kārtā tiek piedāvātas 515 programmas, un cilvēki var apgūt gan jaunu profesiju, gan pilnveidot jau esošās zināšanas," sacīja VIAA pārstāve.

Pieaugušo izglītības programma ar ESF atbalstu turpināsies līdz 2023. gadam. Katru gadu plānotas divas mācību kārtas. Projekta kopējais finansējums ir 47 miljoni eiro, un tā ietvaros mācībās plānots iesaistīt 53 000 Latvijas iedzīvotāju. Sīkāka informācija interneta vietnē "www.macibaspieaugusajiem.lv".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti