Izgāzies mēģinājums nobremzēt jaunos «ātro kredītu» ierobežojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien, 3.oktobrī, notikušajā Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdē neveiksmi cietis Saeimas opozīcijā esošās partijas "Saskaņa" politiķa Jāņa Urbanoviča mēģinājums panākt, lai no izskatīšanas rītdienas Saeimas sēdē tiek izslēgti Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi. Tie paredz ieviest jaunus, stingrākus ierobežojumus ātrajiem kredītiem.

Urbanoviča priekšlikumu komisijas sēdē atbalstīja seši deputāti – pats Urbanovičs, viņa partijas biedri Artūrs Rubiks un Ivars Zariņš, Anrijs Matīss, kurš 13. Saeimas vēlēšanās kandidē no "Saskaņas" saraksta, kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti Ilmārs Latkovskis un Aivars Meija. Pret nobalsoja Nacionālās apvienības deputāti Romāns Naudiņš un Andris Buiķis, kā arī "Vienotības" deputāts Jānis Upenieks.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti Artis Rasmanis un Armands Krauze balsojumā atturējušies. Tāpat darījis arī Inesis Boķis, kurš šajās vēlēšanās kandidē no ZZS.

"Saskaņas" politiķis Jānis Urbanovičs
00:00 / 00:53
Lejuplādēt

Urbanovičs apgalvoja, ka likuma grozījumus uzskata par brāķi un rosinājis tos atsaukt, lai uzlabotu.

Deputāts skaidroja, ka viņam bija svarīgi no likumprojekta izņemt ārā kļūdainu priekšlikumu, kas iesniegts “Saskaņas” Saeimas frakcijas vārdā un kas neatbilst "mūsu politiskajam kursam un iepriekš paustajiem viedokļiem".

Tāpat "Saskaņa" no baņķieriem, līzinga turētājiem, apdrošinātājiem un dažādiem medijiem saņēmusi vēstules, kurās norādīts uz šo likuma grozījumu negatīvo ietekmi, skaidroja Urbanovičs.

Deputāta priekšlikums sākotnēji nemaz nebija iekļauts komisijas sēdes darba kārtībā. Latvijas Radio rīcībā gan nonākušas ziņas, ka baumas par mēģinājumu nobremzēt grozījumu izskatīšanu galīgajā lasījumā klīdušas jau otrdien, 2.oktobrī. Tomēr Urbanovičs ar to klajā nācis tikai trešdien, 3.oktobrī, no rīta.

Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Romāns Naudiņš
00:00 / 00:40
Lejuplādēt
Par Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu sagatavošanu atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Naudiņš noraidīja pārmetumus, ka likumprojekts būtu uzskatāms par brāķi. Viņš uzsvēra, ka šis nav pirmais mēģinājums nobremzēt jaunus ierobežojumus ātrajiem kredītiem.

 

"Jāsaka, ka mēs šajā Saeimā četras reizes esam grozījuši šo likumu un vienmēr ar lielām grūtībām.

Vienmēr tiek kavēta sēžu darba kārtība un izskatīšana, kvoruma noraušana. Šogad, izskatot šo likumprojektu, jau nav gājis vieglāk. Vasarā nesanāca mums divas sēdes noturēt, kur varbūt mēs pat vēl vairākas kaut kādas idejas būtu ietvēruši šajā likumā. Bet tas darbs ir izdarīts, un nekādas kļūdas es neredzu," teica Naudiņš.

KONTEKSTS:

Saeimas Tautsaimniecības komisija pagājušajā otrdienā atbalstīja likuma grozījumus, kuru mērķis ir aizsargāt tā saukto ātro un patēriņa kredītu ņēmējus. 

Iecerētie grozījumi nosaka, ka patērētāju kreditēšanas līguma, kas noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz kredīta atmaksu vienā maksājumā, summa nevarēs pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās algas jeb 215 eiro. Tāpat ar likuma grozījumiem plānots noteikt, ka šo aizdevumu atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk par divām reizēm. Vēl vairāk nekā trīs reizes plānots samazināt pieļaujamo procentu likmi. Komisijā atbalstīts priekšlikums pieļaujamo aizdevuma procentu likmi samazināt no pašreizējiem 200% līdz aptuveni 60% gadā.

Tāpat likumprojektā noteikts aizliegums reklamēt kreditēšanas pakalpojumus. Tiesa, ir paredzēti izņēmumi. Pret šiem likuma grozījumiem iestājas Latvijas Raidorganizāciju asociācija, kas uzskata, ka aizliegums nesasniegs cerēto mērķi – mazināt reklāmu negatīvo ietekmi un veicināt atbildīgu aizņemšanos. Proti, uz privātajiem televīzijas kanāliem, kuri ir reģistrēti ārvalstīs, aizliegums neattieksies. Tāpēc ātro kredītu reklāmas no ekrāniem nepazudīs, uzskata asociācijā.

Iecerēts, ka izmaiņas, kas attiecas uz kredītu procentu likmēm un kreditēšanas pakalpojumu reklāmu, stāsies spēkā 2019.gada 1.jūlijā. Savukārt pārējie grozījumi - 2019.gada 1.janvārī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti