Izdodas izsolīt Ķemeru sanatoriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien jau ceturtajā pēc kārtas izsolē izdevies pārdot Ķemeru sanatoriju, ziņo Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.

Pēc kārtas jau ceturtā izsole par Balto kuģi dēvētajam arhitektūras piemineklim, Ķemeru sanatorijai, ir izrādījusies veiksmīgāka, jo, iespējams, jau mēneša laikā tā varētu nonākt jauna īpašnieka rokās. Par jauno īpašnieku ir kļuvis kāds Latvijā reģistrēts uzņēmums, kura vārds sabiedrībai tiks atklāts pēc tam, kad pircējs apmaksās visu pirkuma summu, norāda izsoles organizētājs, maksātnespējas administrators Ainars Kreics.  

Uz izsoli bija ieradies viens pretendents, un, saskaņā ar likumu, lai gan viņš bija viens,  viņam bija jāsola viens solis uz priekšu, lai viņš varētu iegādāties īpašumu, un līdz arī to viņš arī solīja no 2,9 miljoniem eiro līdz 3 miljoniem eiro. Vienu soli, kas ir 100 tūkstoši eiro, un attiecīgi, tika apstiprināts par šīs izsoles uzvarētāju. Pretendents ir Latvijā reģistrēta juridiska persona, viņam ir jāsamaksā viena mēneša laikā atlikuši pirkuma maksa, viņš ir šobrīd iemaksājis aptuveni 500 tūkstošus eiro lielu drošības naudu, un attiecīgi, 2,5 miljoni eiro viņam ir jāsamaksā vēl mēneša laikā.

Jūrmalas dome, kura ir apņēmusies ieguldīt apjomīgus līdzekļus Ķemeru sanatorijas apkaimes sakopšanā, norāda, ka jau tuvākajā laikā vēlas tikties ar sanatorijas pircēju, lai apspriestu tās tālākos attīstības plānus.

Līdz darījuma noslēgumam ēkas apsardzi joprojām nodrošina administrators, tomēr jaunajam pircējam ir tiesības arī apmeklēt objektu, lai to apsekotu un sagatavotos priekšdarbiem, kas, piemēram, saistīti ar ēkas ieziemošanu.

ašvaldības pārstāve Ieva Aile  stāstīja, ka dome plāno jau tuvākajā laikā jauno īpašnieku satikt klātienē, lai detalizēti apspriestu viņa ieceres, tostarp laika grafiku veicamajiem darbiem un plāniem sanatorijas atvēršanai.

„Protams, pilsētai tas ir stratēģiski svarīgs jautājums, jo saistās gan ar jaunu darba vietu radīšanai, gan papildus vietu piesaisti veselības tūrisma kontekstā, un, tas, ko mēs jau esam minējuši iepriekš - ka pašvaldība ir plānojusi atbilstoši investīciju plānam vairāk nekā 10 miljonu eiro ieguldījumu, tostarp no struktūrfondiem, degradētās vides attīstībai un publiskās infrastruktūras sakārtošanai. Līdz ar to ceram, ka pēc gadiem pieciem šī vieta būs pilnīgi pārvērtusies, ar pašvaldības un jaunā investora palīdzību,” sacīja Aile.

Pašvaldība arī norāda, ka ir apņēmusies pievērst uzmanību tam, lai neatkārtotos sanatorijas iepriekšējais liktenis. 1998.gadā privatizētā sanatorijas iepriekšējais īpašnieks, „Ominasis Latvia”, par spīti uzsāktajiem apjomīgiem remonta darbiem sanatorijā, tos tā arī nespēja pabeigt, un vairākus gadus sanatorijai netika nodrošināta pienācīga apsaimniekošana. 

Jau ziņots, ka augustā jau ceturto reizi nenotika plānotā Ķemeru sanatorijas izsole, jo uz to nebija ieradies neviens pretendents.

Ķemeru sanatorijas liktenis ir neskaidrs, kopš Jūrmalas pilsētas tiesa martā atzina par maksātnespējīgu Ķemeru sanatorijas investoru SIA "Ominasis Latvija" un sanatorijas komplekss nonāca izsolē. Sanatoriju un citu maksātnespējīgās SIA "Ominasis Latvia" nekustamo īpašumu plānoja pārdot izsolē, taču vairākas izsoles izgāzās, jo tajās nepieteicās neviens pretendents.

Jūrmalas dome plānojusi sanatoriju iegādāties bez izsoles, un kreditori tam arī piekrita, taču dome nespēja saņemt Valsts kases aizņēmumu šim mērķim, jo nebija izpildījusi Finanšu ministrijas prasības, piemēram, novērst riskus, kas saistīti ar bijušā sanatorijas īpašnieka mantinieku tiesībām un interesēm un kreditoru prasījumu neievērošanu.

Ķemeru sanatoriju pirms aptuveni desmit gadiem privatizēja "Ominasis Latvia", taču nespēja tikt galā ar uzņemtajām saistībām, pilnībā atjaunot sanatoriju un atvērt tajā viesnīcu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti