Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Mairi Briedi

Intervija ar Danu Reiznieci-Ozolu

Izdienas pensiju sistēmā rosina veidot labāku apdrošināšanu un iemaksas uzkrājošajā pensijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Gaidot izmaiņas kopējā izdienas pensiju sistēmā, piedāvā jau tagad precizēt apdrošināšanas bonusus un veikt iemaksas uzkrājošajā pensiju fondā, intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma” finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

Finanšu ministrijas pārstāvji šonedēļ tikās ar muitnieku arodbiedrību, pārrunājot jautājumus par izdienas pensijām. “Esam vienojušies, ka mēs no savas puses piedāvāsim ļoti skaidru plānu jau šobrīd. Valdības vadītājs ir apņēmies uzdot valdībai sagatavot kopīgu risinājumu, nerunājot tikai par muitniekiem un Finanšu policiju, bet visu izdienas pensiju sistēmu kopumā,” sacīja ministre.

Taču pašlaik, gaidot plašāku risinājumu, Finanšu ministrija piedāvā precizēt apdrošināšanu riska grupām, lielākus bonusus dodot par iespējamu invaliditāti, kas var būt radusies, pildot darba pienākumus.

Tāpat varētu veikt iemaksas uzkrājošajā pensiju fondā 100 eiro apmērā ik mēnesi. “Tas nozīmē – cilvēks vairākus gadus nostrādājot konkrētajā vietā, varēs rēķināties, ka viņam būs lielāka pensija,” sacīja Reizniece-Ozola.

Šādu modeli iecerēts testēt Valsts ieņēmumu dienestā (VID), un ministres ieskatā tas varētu būt par pamatu kopējas izdienas pensiju sistēmas pārskatīšanai.

Ziņots, ka VID muitas amatpersonas septembrī plānoja četru stundu brīdinājuma streiku, taču tas tika atlikts uz nenoteiktu laiku. Streika ieceres iemesls ir valdības nespēja atrisināt izdienas pensiju piešķiršanu muitniekiem.

Tikmēr VID tiesā iesniedza prasību par streika pieteikuma likumību, aicinot vērtēt to, vai arodbiedrība, piesakot brīdinājuma streiku, ir korekti ievērojusi visas procedūras. Tiesa spriedumu šajā lietā pieņems 10 dienu laikā, un līdz tiesas lēmuma paziņošanai uzsākt streiku ir nelikumīgi.

VID vadība uzstāj uz vienlīdzības principa ieviešanu izdienas pensiju sistēmā. VID vadība ir izstrādājusi priekšlikumus izdienas pensiju alternatīviem risinājumiem, liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti