Dienas ziņas

Vecāku atļauja sociālā tīkla profilam

Dienas ziņas

Aulejas ceļš – problēmas gadu garumā

Igauņi pierobežā atver alkohola veikalus

Izdevīgākas akcīzes likmes dēļ igauņu uzņēmēji izvērš alkohola tirdzniecību Valkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Akcīzes nodokļa atšķirības mudina pierobežā dzīvojošus igauņus iegādāties alkoholu  Latvijā, bet igauņu uzņēmēji negrib palaist garām pircējus, tāpēc atver veikalus pierobežā Latvijas pusē. 

Pirms dažiem mēnešiem pierobežas pilsētā Valkā igauņu uzņēmēji jau atvēra vienu dzērienu veikalu, un tagad šim nolūkam brīvas telpas izraudzījusies vēl viena kaimiņvalsts kompānija.    

Alkohola tirgotavu plānots atvērt pie pašas robežas vecajā pienotavās ēkā, kur bijis arī būvmateriālu veikals, taču krīzes gados bankrotējis. Tagad neapdzīvoto ēku no bankas iegādājusies igauņu kompānija “Aldar Esti OÜ”.

Ņemot vērā nodokļu atšķirības, Latvijā alkohols maksā krietni lētāk, līdz ar to galvenā mērķauditorija ir igauņi, kuri jau šobrīd pēc tā brauc uz Valku. Taču doma arī šurp vest somu tūristus.

“Akcīzes nodokļa likme alkoholam starp Latviju un Igauniju atšķiras par aptuveni 40 procentiem. Somijā tā pavisam augsta. Salīdzinot ar Igauniju, atšķirība ir pat kādi 100 procenti,” skaidroja “Aldar Eesti OÜ” priekšsēdētājs Rihno Maurers.

“Mēs cieši sadarbojamies ar tūrisma kompānijām. Tallinā brīvdienās ierodas desmitiem autobusu ar tūristiem no Skandināvijas, viņi vēlas redzēt arī kaut ko citu, un Valka – Valga, kas jau interesantas ar to, ka ir viena pilsēta divās valstīs, būtu apskates vērtas. Un šis arī taisnākais ceļš uz Rīgu,” piebilda Maurers.

Lai gan būs par vienu sakoptu vietu vairāk, radīsies darba vietas, tomēr vietējie iedzīvotāji igauņu investoru plānus vērtē skeptiski. Arī igauņu veidots, viens alkohola veikals uz robežas bijušajā muitas ēkā jau sagaida iebraucējus Latvijā.

“Pietiek.  Uz iedzīvotāju skaita un iebraucēju rēķina jau nepaliksim bagātāki ar to alkoholu,” uzskata Valkas iedzīvotājs Andris Dainis.

“Tas alkohola veikals nebūtu tas īstais, kas būtu vajadzīgs Valkā kā pirmā nepieciešamība,” piekrīt Valgas iedzīvotāja Aida Žukovska.  

Valkas mērs Vents Armands Krauklis norāda, ka likums pašvaldībām neļauj ierobežot privātos uzņēmējus, izņemot, ja bizness saistīts ar azartspēlēm. Pašvaldība var tikai diskutēt un ierosināt, ko investori var darīt arī vietējās sabiedrības labā. Tā nu izdevies vienoties par daļu ēkas atvēlēšanu vietējiem zemniekiem un mājražotājiem, kur tirgoties ar savu produkciju. Perspektīvā sakārtojot blakus esošo ielu un atvēlot gājējiem, būtu arī āra tirdziņi. Sagaidot tūristu pieplūdumu, padomā vēl citas ieceres.

“Viņi taču nenopirks tikai pudeli un brauks atpakaļ uz Tallinu. Parādīsim apkārtni, arī sabiedriskā ēdināšanā, muzejā un vēl citur veidosim speciālu programmu, kas arī iedotu darbu vietējiem iedzīvotājiem,” sola Krauklis.

Savu darbību Valkā “Aldar Eesti OÜ” plāno uzsākt tuvāko mēnešu laikā, par ko arī liecina vietējā laikrakstā jau ievietotais sludinājums par veikala vadītāja vakanci.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti