Izbeidz tiesvedību starp LG un SPRK

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tiesa pirmdien nolēma izbeigt lietu, kurā “Latvijas gāze” (LG) apstrīdēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinātos noteikumus, kas patērētājiem sniedz tiesības iepirkt gāzi citur.

Administratīvās apgabaltiesas sēde, kurā skatīja “Latvijas gāzes” iesniegto prasību nebija gara. Pēc abu pušu pārstāvju uzklausīšanas tiesneši desmit minūtes apspriedās un tūdaļ paziņoja spriedumu.

LG apstrīdēja pērn septembrī pieņemtos regulatora noteikumus, kas lielajiem patērētājiem ļāva izmantot monopolista pārziņā esošos cauruļvadus, lai pa tiem līdz elektrostacijām vai ražotnēm atgādātu atgādātu ārvalstīs pirktu - lētāku - gāzi. To var darīt pirms oficiālās gāzes tirgus atvēršanas. „Mēs esam apmierināti, ka šāds lēmums tika pieņemts. Mēs tā arī domājām, ņemot vērā Augstākās tiesas lēmumu. Tagad mēs gaidām mēnesi, kad LG ir tiesības pārsūdzēt lēmumu un pēc tam mūsu lēmums stājas spēkā,” sacīja SPRK priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Andris Aniņš.

Lai gan regulatora pārstāvji uzsver, ka šīs dienas tiesas spriedums ir kārtējais pierādījums tam, ka tādas energokompānijas kā „Latvenergo” var brīvi iegādāties gāzi ārpus Latvijas teritorijas vēl pirms 2017.gada 3. aprīļa, paši mononpolisti tā nedomā un ir pārliecināti, ka turpinās cīņu, lai pierādītu pretējo.

LG pārstāvji uzskata, ka administratīvā tiesa tomēr norādījusi uz regulatora izdoto infrastruktūras lietošanas noteikumu kļūdīgumu. „(..) Tas ir jautājums par interpretāciju, ka „Latvenergo” ir iespēja pirkt [gāzi ārpus Latvijas] – tā ir Ekonomikas ministrijas un regulatora interpretācija, tomēr, ja mēs skatāmies uz direktīvu un citiem pantiem, tad nē,” komentēja LG pārstāvis Vincents Makaris.

Pagaidām monopolists ar atbildes sniegšanu „Latvenergo” kavējas, tomēr tā vadība pieļāvusi, ka tas, visticamāk, būs negatīvs. Tāpat LG nav atmetusi cerības panākt regulatora noteikumu atcelšanu. Tagad lietu varētu skatīt Satversmes tiesa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti