Izbeidz kriminālprocesu par iespējamām manipulācijām darījumos ar «Ventspils naftas» akcijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts policija (VP) pirms aptuveni pusgada izbeigusi kriminālprocesu, kas bija sākts pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesnieguma par iespējamu iekšējās informācijas izmantošanu un manipulācijām darījumos ar AS "Ventspils nafta" akcijām, pavēstīja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica.

2015.gadā sāktais kriminālprocess par nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem izbeigts, jo netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

VP lēmums par lietas izbeigšanu prokuratūrā netika pārsūdzēts.

FKTK 2015.gadā noslēdza pārbaudi par atsevišķiem darījumiem, kas biržā "Nasdaq Riga" tika noslēgti 2015.gadā no 9.septembra līdz 11.septembrim, kad biržā bija ievērojams "Ventspils naftas" akciju cenas pieaugums.

Sākotnējās pārbaudes rezultātā, tostarp izvērtējot "Nasdaq Riga" un bankas sniegto informāciju, FKTK secināja, ka viena ieguldītāja darbībās ir saskatāmas iekšējās informācijas izmantošanas un tirgus manipulāciju pazīmes. Ņemot vērā šī ieguldītāja darījumu apjomu un raksturu, FKTK secināja, ka šo darījumu rezultātā ir radīts būtisks kaitējums - ir nodarīts ievērojams mantiskais zaudējums un apdraudētas vēl citas ar likumu aizsargātās intereses.

Saskaņā ar Krimināllikumu par iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām, ja nodarīts būtisks kaitējums, ir piemērojama kriminālatbildība. Ņemot vērā minēto, FKTK nosūtīja iesniegumu VP kriminālprocesa sākšanai.

FKTK pārbaudi par iespējamu tirgus manipulāciju un iekšējās informācijas izmantošanu sāka tāpēc, ka "Ventspils nafta" paziņojumu par "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" sāktajām sarunām ar AS "Latvijas Naftas tranzīts" par tā 43,25% līdzdalības uzņēmumā "Ventspils nafta" iegādi publiski izplatīja tikai 13.septembrī, bet akciju cena strauji pieauga dažas dienas iepriekš.

Biržā pieejamā informācija par uzņēmuma akciju cenu rādīja, ka "Ventspils naftas" akciju cena sāka palielināties 9.septembrī, bet īpaši būtisku pieaugumu tā piedzīvoja 10.septembrī. Akciju cena 9.septembrī auga par 9,43% līdz 1,16 eiro, bet 10.septembrī tā palielinājās par 73,28% līdz diviem eiro.

15.septembrī tika paziņots, ka "Vitol" grupai piederošā kompānija "Euromin" - no "Latvijas Naftas tranzīta" par 79,98 miljoniem eiro iegādājusies 43,25% "Ventspils naftas" akciju. Pēc šī darījuma "Euromin" piederēja 93,24% no kopējā "Ventspils naftas" balsstiesīgo akciju kopskaita.

Oktobra sākumā "Euromin" lūdza FKTK atļauju izteikt ''Ventspils naftas'' akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu. Sākotnēji prospektā plānotā vienas akcijas atpirkšanas cena bija 3,12 eiro. Oktobra vidū FKTK padome atļāva "Euromin" izteikt "Ventspils naftas" obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, taču vienas akcijas cena obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā tika noteikta 4,56 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti