Rīta intervija

Finanšu ministrs: 2020.gada budžeta prioritātes ir izglītība un veselība

Rīta intervija

Jaunā cietuma būve varētu palīdzēt risināt resocializācijas problēmas

Iepirkumu uzraugi: Vislielākie korupcijas riski iepirkumos ir būvniecības nozarē

IUB vadītāja: Lielākie korupcijas riski ir būvniecībā, auto tirdzniecībā un IT

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vislielākie korupcijas riski iepirkumos ir būvniecības nozarē, auto tirdzniecības nozarē un informāciju tehnoloģiju (IT) jomā, intervijā Latvijas Radio sacīja Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītāja Dace Gaile.

Būvniecībā situācija ar korupciju ir vissmagākā, jo tur ir daudz iesaistīto personu, projektētāji un būvuzraugi, kuri bieži vien pārstāv būvnieka intereses. Arī autoruzraudzībā ir problēmas, jo ar tās starpniecību tiek mainītas projekta izmaksas.

"Karteļa konstatēšana ir sarežģīts un dārgs darbs. Mūsu iespējas iereobežo likums, kurš aizstāv uzņēmējus," atzina Gaile. Tomēr ir arī bijušas situācijas, kad saņemtā informācija nosūtīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam tālāko darbību veikšanai.

IUB vadītāja norādīja, ka problēmas ar karteļiem nav jaunas un eksistē tik ilgi, cik eksistē tirgus. "Patiesībā likumā tie regulējumi ir pietiekami daudzi. Jebkuru likumu ir iespējams izmantot. Risinājumiem jābūt kompleksiem un radikāliem," teica Gaile.

KONTEKSTS:

KNAB kriminālprocesā, kurā 3. septembrī veiktas vairākas kratīšanas, nopratināšanas, izņemšanas būvniecības uzņēmumos un pašvaldībā, pašlaik figurē sešas personas. Paziņojumā medijiem KNAB informēja, ka otrdien, 3. septembrī, KNAB veikto procesuālo darbību rezultātā izņemti dokumenti un datu nesēji, aizturētas divas personas. Abas aizturētās personas otrdien atbrīvotas, nepiemērojot tām drošības līdzekļus.

Kriminālprocesa ietvaros sešām personām šobrīd ir tiesības uz aizstāvību. KNAB skaidroja, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likumu izmeklēšanā tiesības uz aizstāvību ir aizturētajiem, aizdomās turamajiem vai personām, pret kurām sākts kriminālprocess.

Vienlaikus KNAB norāda, ka izmeklēšana ir sākuma stadijā. Lai to novestu līdz sekmīgam iznākumam, procesa virzītājam esot jāpaveic apjomīgs darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. Procesa virzītājs ir uzsācis izņemtās dokumentācijas analīzi, datu nesēju apskati un tajos esošās informācijas apstrādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti