Panorāma

Tiesa atbrīvo Zolitūdes lietā aizdomās turamos

Panorāma

Atvaļina karavīru par prokrievisku nostāju Ukrainas jautājumā

IUB nevarot konstatēt sarunātus konkursus

IUB nevarot konstatēt sarunātus konkursus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ne tikai piedalās iepirkumos, bet arī paši raksta šo iepirkumu tehniskās specifikācijas, turklāt to dara tā, lai citi konkursā piedalīties nemaz nevarētu - tādu ainu par “Volkswagen” tirgotāju biznesa metodēm paver raidījuma “De facto” publiskotās e-pasta sarakstes. Lai gan par karteļa veidošanu šos tirgotājus sodījusi Konkurences padome, taču Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) norāda - iespējas šādu tirgotāju rīcību novērst preventīvi esot ierobežotas. Tāpēc arī šajos gadījumos birojs to nepamanīja un konkursus izsludināja.

Raidījuma “De facto” rīcībā nonākusī e-pastu sarakste atklāja, ka „Vokswagen” dīleri varētu būt piedalījušies virknē fiktīvu publisko iepirkumu konkursu organizēšanā, kuros paši pēc tam piedalījušies un uzvarējuši.

Iepirkumu uzraudzības birojā skaidro - novērst šādu iespējams sarunātu konkursu izsludināšanu būtu praktiski neiespējami. Gadā tiek izsludināti ap 20 tūkstošiem konkursu un katrs no tiem netiek pārbaudīts.

„Ja es noliktu jums priekšā šo automašīnas tehnisko specifikāciju, tad jūs, nebūdama speciāliste šajā jomā, arī diezin uzreiz acumirklī ieraudzītu, ka tā ir rakstīta vienam pretendentam. Tas nozīmē, ka par jebkuru iepirkumu, kuru mēs paņemam, mums vajadzētu pieaicināt ekspertus, jo mums birojā pilnīgi noteikti nav eksperti visās jomās,” skaidro IUB vadītāja Dace Gaile.

Tieši tādēļ praktiski vienīgais veids, kā konstatēt sarunātu iepirkumu, kas rakstīts konkrētam pretendentam, ir citu tirgus dalībnieku sūdzības.

Ja tādu nav, neesot pamata arī pārskatīt noteikumus. Ja sūdzību nav tādēļ, ka tirgus dalībnieki savā starpā konkursu sarunājuši, tā jau esot citu institūciju, piemēram, Konkurences padomes kompetence. IUB ar to regulāri sadarbojoties.

„Ir bijuši gadījumi, kad arī mēs redzam līdzīgus piedāvājumus, kas izskatās tā kā  zem koppapīra radīti. Un tad mēs sniedzam Konkurences padomei informāciju, un viņi sāk lietu vai viņiem ir arī iespēja izmantot visu informāciju no mūsu mājaslapas,” norāda Gaile.

Ja konkursu sarunāšanā piedalās valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonas, tādus gadījumus savukārt izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Vienā no gadījumiem - par auto iepirkumiem Liepājā  KNAB arī ierosināja krimināllietu un četrus iepirkumu komisijas locekļus atzina par vainīgiem dienesta dokumentu viltošanā. Taču kriminālprocesu noilguma dēļ nācās izbeigt. Par citiem gadījumiem pārbaudes neesot bijušas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti