IUB atstājis spēkā LDz lēmumu pārtraukt Daugavpils Šķirošanas stacijas būvprojektu; būvnieki sūdzēsies EK

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nolēmis atstāt spēkā VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) lēmumu pārtraukt 35,92 miljonu eiro vērto Daugavpils Šķirošanas stacijas būvniecības iepirkumu, liecina IUB publiskotā informācija. Savukārt projekta būvnieki no kompāniju apvienības "Fima-BMGS-Prvni Signalni" plāno vērsties Eiropas Komisijā (EK) par nelikumīgu Eiropas fondu pārdali.

LDz šogad oktobra beigās nolēma atlikt Daugavpils Šķirošanas stacijas būvniecības projekta īstenošanu un iekļaut to priekšlikumos Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu piesaistei 2021.-2027.gada plānošanas periodā, tādējādi arī pārtraucot konkursu par stacijas būvniecības darbiem.

Savukārt kompāniju apvienībā "BMGS-FIMA-Prvni Signalni", kura sastāv no pilnsabiedrības "Fima Group", AS "BMGS" un Čehijas kompānijas "Prvni Signalni" iesniedza IUB sūdzību saistībā ar LDz lēmumu šo iepirkumu pārtraukt pēc tam, kad tika saņemti un atvērti divu pretendentu piedāvājumi.

Novembra beigās IUB nolēma atstāt spēkā LDz iepriekš lemto par atklātā konkursa "Daugavpils Šķirošanas stacijas attīstība: būvniecība" pārtraukšanu. No IUB mājaslapā publicētā iesniegumu izskatīšanas komisijas lēmuma izriet, ka uzņēmēju sūdzība par iepirkuma pārtraukšanu nav pamatota.

Biroja iesniegumu izskatīšanas komisija lēmumā norāda, ka iepirkuma procedūru sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs var pārtraukt jebkurā brīdī, ja tam ir objektīvs pamatojums.

Tāpat pasūtītājs, izvērtējot iemeslu pamatotību, lēmumu par iepirkuma procedūras pārtraukšanu var pieņemt, piemēram, ja pasūtītājam ir zudusi vajadzība pēc šāda iepirkuma, ja nepieciešamas izmaiņas iepirkuma procedūras dokumentos, ja iesniegtie piedāvājumi pārsniedz pasūtītāja budžeta iespējas, ja nav izvēlēta atbilstoša iepirkuma procedūra saskaņā ar likumu un citos gadījumos.

Iesniegumu izskatīšanas komisija, iepazīstoties ar lietas materiāliem, secinājusi, ka konkursa pārtraukšanas pamatojumā iepirkuma komisija ir balstījusies uz LDz koncerna investīciju komitejas lēmumu, kas ir izvērtējusi kopējos sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja darbības rādītājus kontekstā ar realizējamajiem projektiem.

"Lai arī iesniegumu izskatīšanas komisija piekrīt, ka sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja rīcība, atverot pretendentu piedāvājumus konkursā un dažu dienu laikā pēc piedāvājumu atvēršanas nolemjot konkursu pārtraukt, varēja radīt bažas par iespējamu favorītismu, tomēr izskatāmajā lietā ir konstatējami apstākļi, kas objektīvi varēja likt sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam pārskatīt iespējamību realizēt iecerēto projektu," norādīts IUB komisijas lēmumā.

Savukārt iepirkumā uzvarējušo kompāniju apvienības "Fima-BMGS-Prvni Signalni" pārstāvji informēja, ka uzņēmumi plāno apstrīdēt lēmumu tiesas ceļā.

AS "BMGS" valdes priekšsēdētāja Svetlana Afanasjeva pauda pārliecību, ka LDz iesniegtie argumenti un pamatojums par prioritāšu pārskatīšanu un finansējuma trūkumu ir manipulatīvi,

bet Satiksmes ministrijas rīcība, pārdalot ES finansējumu, nav caurspīdīga un pat kaitnieciska Latvijas tautsaimniecībai. Tāpēc uzņēmumi vērsīsies EK ar lūgumu neapstiprināt Satiksmes ministrijas rosināto līdzekļu pārdali citiem mērķiem.

Savukārt SIA "Fima" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Grebežs norādīja, ka LDz sniegtais pamatojums par finanšu līdzekļu nepietiekamību projekta realizēšanai ir nepatiess un patiesie konkursa pārtraukšanas iemesli, iespējams, slēpjas aiz negodprātīgiem mērķiem šos līdzekļus novirzīt subjektīvi "interesantākiem" projektiem un, iespējams, savu interešu lobēšanai.

"Latvijas dzelzceļš" ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitas sabiedrības - AS "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, SIA "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums SIA "LDz infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums SIA "LDz ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums SIA "LDz apsardze", kā arī loģistikas uzņēmums SIA "LDz Loģistika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti