Pusdiena

Pusdiena 23.12.2016

Pusdiena

Arī pēc kļūdu labošanas sūdzas par RS daudzmiljonu konkursu mikroautobusu pārvadājumiem

Itālijas valdība glābj trešo lielāko valsts banku

Itālijas valdība glābj trešo lielāko valsts banku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Itālijas valdība aizvadītajā naktī nolēmusi glābt finanšu grūtībās nonākušo privātbanku "Banca Monte dei Paschi di Siena" (BMPS).Tā ir Itālijā trešā lielākā komercbanka, kas darbojas kopš 1472. gada un tiek uzskatīta par pasaulē vecāko banku.

Pēc valdības ārkārtas sēdes premjerministrs Paolo Džentiloni paziņoja, ka lēmuma mērķis ir nodrošināt visplašāko iespējamo aizsardzību pilsoņu ietaupījumiem un padarīt spēcīgāku un stiprāku Itālijas banku sektoru. Tā stabilizācijai tiks novirzīti apmēram 20 miljardi eiro, ko iegūs, palielinot valsts parādsaistības.

Palīdzība no īpašā 20 miljardu eiro fonda tiks piešķirta vairākām finanšu institūcijām, tomēr lielākās problēmas ir tieši BMPS un tā pirmā varēs izmantot šos līdzekļus.

Par pasaulē senākās finanšu institūcijas, bankas "Monte dei Paschi di Sienna" finanšu grūtībām tika runāts jau mēnešiem ilgi.

Banka ir mēģinājusi pati atrisināt savas problēmas, meklējot papildu investīcijas. Tomēr ceturtdien, 22.decembrī, vakarā tās vadība paziņoja, ka atmet visas cerības līdz šī gada beigām atrast nepieciešamos piecus miljardus eiro, lai palielinātu savu kapitālu, un vērsās pie Itālijas valdības pēc palīdzības.

Banka kopš gada sākuma zaudēja vairāk nekā 80% no tirgus kapitalizācijas, bet jūlijā tā Eiropas Savienības (ES) institūciju īstenotajā stresa testā atzīta par vājāko kompāniju.

Lielākās problēmas Itālijas finanšu tirgū rada tā dēvētie sliktie kredīti, kuru kopējais apjoms ir apmēram 360 miljardi eiro. Tie ir kredīti, kurus privātpersonas vai uzņēmumi nespēj atmaksāt. Banka ir mēģinājusi šīs saistības pārdot, tomēr acīmredzot cena nav bijusi pietiekami zema. 

Džentiloni ir nosaucis valdības lēmumu par pagrieziena punktu investoru un noguldītāju uzticības atjaunošanai Itālijas banku sistēmai.

Tomēr pagaidām, kā norāda "Bloomberg", finanšu tirgi ar piesardzību raugās uz tur notiekošo. Turklāt "Bloomberg" uzskata, ka ar piešķirtajiem 20 miljardiem eiro būs krietni par maz, lai atrisinātu visas Itālijas banku sistēmas problēmas. Tam esot nepieciešami aptuveni 50 miljardi eiro.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers šonedēļ paziņoja, ka Itālijas banku problēmas var tikt atrisinātas, un ES darīs visu, lai palīdzētu šajā jomā.

"Mēs darīsim visu, lai izpalīdzētu Itālijas varas iestādēm. Es neticu, ka Itālija varētu būt pirmsākums kaut kam tādam, kas varētu līdzināties jaunai eiro krīzei," sacīja Junkers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti