Itālijā opozīcijas rīkotā protesta akcijā iebilst pret jauno budžeta projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Itālijas galvaspilsētā Romā notikusi plaša protesta akcija pret jauno valsts budžeta projektu. Tas paredz 2,4% deficītu nākamajā finanšu gadā.

Demonstrāciju galvaspilsētas Romas centrā organizēja opozīcijas Demokrātiskā partija, un tajā piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku. Akcijas dalībnieki norādīja uz budžeta deficīta palielināšanas radītajiem riskiem, kā arī kritizēja citus "Piecu zvaigžņu kustības" un labējās līgas veidotās valdības lēmumus.

Pret oficiālās Romas lēmumu iebilst arī Eiropas Savienības pārstāvji. Bloka ekonomikas un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī jau pagājušajā piektdienā brīdināja, ka budžets, iespējams, pārkāpj savienības noteikumus. Viņš solīja nekavējoties sākt pārrunas ar Itālijas valdību, kurai šis budžets līdz 15.oktobrim jāiesniedz apstiprināšanai Eiropas Komisijā.

Tikmēr vicepremjers Luidži di Majo turpina aizstāvēt valdības pozīciju un norāda, ka papildu piešķirtie finanšu līdzekļi palīdzēs izskaust nabadzību.

KONTEKSTS:

Itālijas valdība piedāvājusi 2019.gada budžeta projektu, kurā budžeta deficīts paredzēts gandrīz trīsreiz lielāks nekā iepriekšējās valdības piedāvātais. Jaunā koalīcijas valdība ieplānojusi apjomīgu nodokļu un pensijas vecuma samazinājumu, kā arī apjomīgas investīcijas. Tikmēr Eiropas Komisija brīdinājusi Romu, ka tai ir jāievēro fiskālās disciplīnas noteikumi, atkārtoti atgādinot par nepieciešamību mazināt valsts parādu.

Itālija ir eirozonas trešā lielākā ekonomika, taču tās parādu slogs ir lielākais starp Eiropas Savienības valstīm, sasniedzot aptuveni 130% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Jau ilgu laiku Eiropas Savienība ir aktīvi aicinājusi Itāliju samazināt savus izdevumus, bažījoties par neprognozējamu krīzi eirozonas iekšienē. Jaunais Itālijas ekonomikas ministrs Džovanni Tria bija vēlējies budžeta deficīta mērķi noteikt 1,6% robežās, taču pēc ilgstošām koalīcijas sarunām jaunajā budžeta plānā deficīts noteikts 2,4% liels.

Šāds palielinājums tiek skaidrots ar valdošo "Piecu zvaigžņu kustības" un partijas "Līga" vēlmi pildīt savus priekšvēlēšanu solījumus. Itālijas koalīcijas partijas uzskata, ka turpmāk prioritātei ir jābūt pamatienākumu palielināšanai nabadzīgajiem, kā arī pensionēšanās vecuma samazināšanai, nevis iepriekš ar Briseli saskaņoto budžeta deficīta mērķu sasniegšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti