Dienas notikumu apskats

Pēc triju potenciālo partneru izstāšanās izplēn Bordāna cerības izveidot valdību

Dienas notikumu apskats

Londonā sākusies valdības sēde, kurā izšķirsies "Brexit" līguma nākotne

Itālijas politiķi nepiekāpjas EK un neveic būtiskus labojumus 2019. gada budžetā

Itālija nepiekāpjas EK un neveic lielus labojumus 2019. gada budžeta plānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Itālijas valdība atteikusies veikt būtiskus grozījumus savā nākamā gada budžeta plānā, ko pieprasīja Eiropas Komisija (EK). Tādējādi otrdien iesniegtajā dokumentā ir vien nelielas izmaiņas. Tikmēr EK un citas organizācijas ir satrauktas par nestabilitāti, ko nākotnē var radīt Romas nevēlēšanās ievērot stingrākas prasības pār savām finansēm.

Itālijas abi vicepremjeri Luidži di Maio un Mateo Salvīni uzsvēruši, ka neatkāpsies un cīnīsies par budžetu līdz galam. Savukārt Itālijas ekonomikas ministrs Džovanni Trija, cenšoties pamatot budžeta deficīta palielināšanos, to skaidro ar papildu izmaksām, ko radījušas dažādas neparedzētas katastrofas.

EK plašākus komentārus sola pēc nedēļas. „Mēs varam apstiprināt, ka no Itālijas autoritātēm esam saņēmuši pārskatītu budžeta projektu. […] Nākamais solis Komisijai ir pabeigt novērtējumu par šo budžeta plānu. Pamatojoties uz to tālāk 21. novembrī publicēsim šo atzinumu kopā ar visu pārējo eirozonas dalībvalstu budžeta plānu projektu izvērtējumiem,” informēja EK.

Pastāv risks, ka EK varētu iedarbināt arī „pārmērīgā budžeta deficīta novēršanas procedūru” un piemērot soda naudu 0,2% apmērā no Itālijas iekšzemes kopprodukta (IKP) par atteikšanos veikt grozījumus nākamā gada budžetā. Pašlaik Itālijai ir jau 2,3 triljonu eiro liels valsts parāds, kas veido 131% no IKP. Komisijas noteiktais slieksnis ir 60% no IKP.

EK vēl pirms atzinumu publiskošanas ir norādījusi, ka Itālijas ekonomiskā izaugsme nav tik saulaina kā paši itāļi sagaida. Izaugsme nākamgad varētu būt 1,2%, kas ir par 0,3% mazāk nekā prognozē pati Roma. Arī Starptautiskais Valūtas fonds paredz turpmāku samazinājumu un norāda, ka 2020. gadā ekonomiskā izaugsme Itālijā piedzīvos 0,2% kritumu.

Itālijas budžeta jautājumā brīdinājumu paudis arī bijušais Eiropas Centrālās bankas galvenais ekonomists Jirgens Starks intervijā ziņu aģentūrai „Deutsche Welle”, aicinot Romu izvērtēt savas reālās iespējas.

„Jautājums ir par to, vai Itālija atdursies pret Eiropas Komisijas, citu institūciju vai starptautiskā tirgus sienu. Es personīgi uzskatu, ka Eiropas Savienība saglabās stingru nostāju, nedodot Itālijai iespējas izvērsties. Otrkārt, sekos arī reitingu pazemināšana, kas savukārt novedis pie kredīta apjoma palielināšanas Romai.

Līdz ar to beigās Itālijas valdībai vairs nebūs citas izvēles, kā piekāpties. Tas būs mazākais, ko tā varēs darīt, lai nepieļautu finanšu krīzes eskalāciju.

[..] Es tomēr ceru, ka Itālija nenonāks tik tālu, lai runātu par valsts bankrotu. […] Vienlaikus jāņem vērā, ka, neskatoties uz palīdzību, kas varētu nākt no Eiropas Savienības, starptautiskie tirgi uz Itālijas budžeta deficītu reaģēs daudz piesardzīgāk, signalizējot, ka pašreiz īstenotā politika ved uz strupceļu,” stāstīja Starks.

KONTEKSTS:

Itālijas budžeta projekts paredz 2,4% deficītu nākamajā finanšu gadā - gandrīz trīsreiz lielāku nekā iepriekšējās valdības piedāvāto. Jaunā koalīcijas valdība ieplānojusi apjomīgu nodokļu un pensijas vecuma samazinājumu, kā arī apjomīgas investīcijas.

Tikmēr Eiropas Komisija brīdinājusi Romu, ka tai ir jāievēro fiskālās disciplīnas noteikumi, atkārtoti atgādinot par nepieciešamību mazināt valsts parādu.

Itālija ir eirozonas trešā lielākā ekonomika, taču tās parādu slogs ir lielākais starp Eiropas Savienības valstīm, sasniedzot aptuveni 130% no iekšzemes kopprodukta. Jau ilgu laiku Eiropas Savienība ir aktīvi aicinājusi Itāliju samazināt savus izdevumus, bažījoties par neprognozējamu krīzi eirozonas iekšienē.

Itālijas koalīcijas partijas uzskata, ka turpmāk prioritātei ir jābūt pamatienākumu palielināšanai nabadzīgajiem, kā arī pensionēšanās vecuma samazināšanai, nevis iepriekš ar Briseli saskaņoto budžeta deficīta mērķu sasniegšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti