Dienas ziņas

Brauc lūkot Saules aptumsumu aiz Polārā loka

Dienas ziņas

Graudkopji vērtē sējumus

Itālietis iedrošina latviešus audzēt liellopus eksportam

Itālietis iedrošina latviešus audzēt liellopus eksportam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas zemniekiem ir plašas iespējas audzēt gaļas liellopus eksportam, jo Dienvideiropas valstīs pēc tiem ir liels pieprasījums, uzskata itāliešu lopkopis Danilo Lerda, kurš nu jau gadu dzīvo un strādā Latvijā, ir izveidojis šeit uzņēmumu, kas iepērk liellopus un tos eksportē uz Itāliju. 

Tas gan tikai pagaidām, jo itālietis plāno ar laiku arī pats audzēt lopus un kooperēties ar vietējiem lauksaimniekiem.

Danilo Lerdas uzņēmums “Euro bulls” lopus iepērk no zemniekiem visā Latvijā, nu jau sāk veidoties zināmu saimniecību tīkls, kurās būts jau vairākkārt. Kocēnu pagasta lopkopis Aigars Zirnis ar šo iepircēju gan sadarbojas pirmo reizi, tomēr atzīst – piedāvājums ir labs, jo kopumā šobrīd cenas esot zemas.

“Ja kādreiz par latiem pirkām - diezgan smukas cenas bija, ļoti labas - tad tagad jau ir zem visa tā.  Bija 1,5 lati, tad tagad pat eiro knaps ir,” stāsta Zirnis.  

Saimniecībās savāktie lopi uz neilgu laiku tiek izmitināti “Euro bulls” iekārtotajā liellopu savākšanas centrā Vaives pagastā, pēc tam tos ved uz Itāliju, kur tos nobaro. Taču Danilo Lerda labprāt lopus izaudzētu un kautu tepat Latvijā, vien jāatrod ieinteresēti zemnieki, kas būtu ar mieru strādāt pēc itāļa ieteikumiem un metodēm.

“Esmu ieradies šeit ne tikai pirkt un pārdot, nevis pelnīt, bet strādāt. Gribu sadarboties ar zemniekiem, arī pats audzēt lopus un rādīt viņiem piemēru, kā darīt pareizi,” saka Lerda.

Viņš stāsta, ka viņš ir lopkopis jau trešajā paaudzē ar pieredzi strādāt ne tikai Itālijā, bet arī Grieķijā, Spānijā, Rumānijā. Visur pēc labas gaļas ir liels pieprasījums,  piemēram, Itālijā pietrūkst gandrīz puse no nepieciešamā gaļas apjoma.

“Tāpat arī Spānijā un arābu valstīs būtu iespēja realizēt šeit izaudzēto, spriežu pēc saviem rumāņu sadarbības partneriem, kam savukārt ir laba pieredze ar eksportu uz šīm valstīm,” skaidro Lerda.

SIA “Euro Bulls” lopkopības speciāliste Daiga Siliņa savukārt stāsta, ka no Eiropas Savienības visi, kas ir braukuši uz Latviju, teikuši, “ka mums ir viena no vislabākajām gaļām”.

“Mums ir ļoti tīri un ekoloģiski lopi. Viņi jau nesaprot, ka mums dažkārt tā ir tīrā nabadzība, ka mēs tos mākslīgos mēslus un ķīmiju nevaram vienkārši nopirkt,” piebilst Siliņa. 

Itālis vērtē – Latvijā ir ļoti labi apstākļi, lai izaudzētu augstvērtīgus gaļas lopus, tikai pašiem ir jābūt atvērtiem jaunām idejām un galvenais – jābūt vēlmei strādāt.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti