IT speciālistu trūkst visā Eiropā – skaitļi un fakti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā visai bieži nākas dzirdēt uzņēmēju gaušanos par grūtībām atrast labus informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistus, jo konkurence par tiem pašlaik ir ļoti asa. Izrādās, Latvija šajā ziņā nebūt nav vientuļa. Augot digitālās ekonomikas apmēriem, aug arī visdažādākā veida uzņēmumu nepieciešamība pēc darbiniekiem, kuri spēj veidot tiem nepieciešamās programmas, IT sistēmas utt. Taču izrādās, ka Eiropas darba tirgus pašlaik nespēj nodrošināt šīs augošās prasības pilnā apmērā.

„Eurostat” pētījums par digitālo ekonomiku Eiropā liecina, ka pērn kā informācijas un komunikāciju tehnoloģiju speciālisti bija nodarbināti 8,2 miljoni cilvēki jeb 3,7% no kopējā Eiropas Savienības (ES) darbaspēka. Visaugstākais informācijas un komunikāciju tehnoloģiju speciālistu nodarbinātības īpatsvars ir bijis Somijā (6,6%), Zviedrijā (6,3%) un mūsu kaimiņvalstī Igaunijā (5,3%). 

Ir arī skaidri redzams, ka

IT speciālistu nodarbinātību īpaši nav ietekmējusi krīze.

Pēdējo desmit gadu laikā IT speciālistu skaits Eiropas Savienībā (ES) ir audzis par 33%. Salīdzinājumam – kopējais nodarbinātības līmenis pēdējo desmit gadu laikā ir palielinājies vien par 2%. Tāpat dati liecina, ka 91% cilvēku, kuri ir ieguvuši IT izglītību, ir nodarbināti vai nu šajā vai citā specialitātē. Vienlaikus tā ir arī izteikta vīriešu pasaule, jo tikai 17% no IT speciālistiem Eiropas Savienībā pērn bija sievietes.

Tāda amata pozīcija kā informācijas un komunikāciju speciālists pērn bija 20% Eiropas uzņēmumu. Te ir redzama arī milzīga atšķirība starp lielajiem un mazajiem, un vidējiem uzņēmumiem. IT speciālisti strādā 75% Eiropas lielo uzņēmumu un tikai 19% mazo un vidējo uzņēmumu.

Vienlaikus „Eurostat” pētījums liecina, ka 9% no ES uzņēmumiem pērn ir centušies algot jaunus IT speciālistus un nebūt visiem tas ir izdevies. Proti, četros no desmit gadījumiem ar šīs vakances aizpildīšanu ir radušās grūtības.

Par īpaši lielām grūtībām ir sūdzējušies Čehijas, Slovēnijas, Luksemburgas un Austrijas uzņēmēji.

Kā jau nojaušams, liela konkurence uz augšu ceļ arī IT speciālistu atalgojumu. Baltijas valstu statistikas pārvalžu dati liecina, ka šā gada otrajā ceturksnī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju speciālistu vidējais bruto atalgojums bija otrs augstākais Latvijā un Lietuvā, atpaliekot tikai no finanšu speciālistu vidējā atalgojuma, bet Igaunijā pat bija pirmajā vietā.

„Eurostat” pētījums arī liecina, ka 50% ES uzņēmumu pērn savu IT vajadzību risināšanai ir piesaistījuši ārpakalpojumus. Tā ir rīkojušies puse no Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Savukārt no lielajiem uzņēmumiem IT risinājumus ārpakalpojumu veidā iegādājušies vien 28%.

Vienlaikus 22% ES uzņēmumu ir rīkojuši mācības, lai celtu savu darbinieku IT prasmes kopumā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti