Dienas ziņas

GKR saraksta augšgalā – iepriekšējie domnieki

Dienas ziņas

100 jauni elektroautomobiļi koplietošanai Rīgā

IT milži aptur sadarbību ar Honkongu

IT milži aptur sadarbību ar Honkongas varasiestādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pasaules informācijas tehnoloģiju (IT) milži un sociālās saziņas vietnes viena pēc otras paziņo par sadarbības apturēšanu ar Honkongas varasiestādēm un informācijas sniegšanu par saviem lietotājiem Honkongā. Tās pauž satraukumu par Pekinas pieņemto nacionālās drošības likumu, kas ierobežo Honkongas autonomiju un rada  bažas par cilvēktiesību ievērošanu. Kritiķi to uzskata par mēģinājumu izdzēst robežu starp Honkongas Rietumu stila pārvaldības sistēmu un kontinentālās Ķīnas autoritāro pārvaldes veidu.

Sadarbību ar Honkongas varasiestādēm pārtraucis sociālais tīkls "Facebook" un tam piederošā saziņas lietotne "Whatsapp", kā arī "Twitter", interneta milzis "Google", ziņapmaiņas lietotne "Telegram". Visu minēto uzņēmumu pakalpojumi jau līdz šīm bijuši bloķēti un cenzēti kontinentālajā Ķīnā, taču darbojās Honkongā. Otrdien, 7. jūlijā, par līdzīgu lēmumu apturēt informācijas sniegšanu Honkongas varasiestādēm paziņoja arī IT uzņēmumi "Microsoft", "Zoom", "LinkedIn". Arī Ķīnas uzņēmumam piederošā video lietotne "TikTok" grasās tuvākajās dienās aiziet no Honkongas.

Ķīna Honkongas Nacionālās drošības likumu apstiprināja pirms nedēļas, kriminalizējot darbības, kas atbalsta neatkarību vai lielāku autonomiju, varasiestādēm atvieglojot protestētāju sodīšanu. Kritiķi bažījas, ka tas graus Honkongas politiskās brīvības un autonomiju.

Honkongas valdība jau devusi rīkojumu skolām izņemt no mācību materiāliem grāmatas, kas varētu būt pretrunā jaunajam likumam.

Daudziem Honkongas iedzīvotājiem ir bažas par iespēju brīvi paust savu viedokli.

"Tagad, pat ja paužat savu viedokli, varat tikt notiesāts saskaņā ar Nacionālās drošības likumu. No šī brīža, piedaloties publiskos pasākumos vai jebko uzrakstot internetā, var izrādīties, ka esat pārkāpis šo likumu.

Man ir bail. Man būs jābūt uzmanīgākai par to, ko saku internetā, un jāuzmanās, vai apkārtējie par mani nepienes ziņas," sacīja Honkongas iedzīvotāja Karine Lo.

Pekina likuma nepieciešamību pamato ar vajadzību atjaunot kārtību Honkongā pēc plašajiem demokrātijas piekritēju protestiem. Otrdien, 7. jūlijā, Ķīna paziņoja, ka tas nodrošinās stabilitāti.

"Honkongas nacionālās drošības likums attiecas uz tādiem noziegumiem, kas nopietni apdraud valsts drošību. Tas soda ļoti nelielu skaitu cilvēku, bet lielāko daļu aizsargā. Līdz ar šo likumu Honkongas tieslietu sistēma būs pilnīgāka, sociālā kārtība būs stabilāka un biznesa vide uzlabosies," skaidroja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Džao Lidzjaņs.

Ķīna izpelnījusies plašu starptautisko nosodījumu par jauno likumu, īpaši no tādām valstīm kā Lielbritānija, kuras kolonija reiz bija Honkonga, Austrālija un ASV.

KONTEKSTS:

Pretrunīgi vērtēto nacionālās drošības likumu par Honkongu Ķīnas parlaments apstiprināja jau maijā.

Pēdējos gados Honkongā piedzīvoti divi plašu protestu viļņi. 2014. gadā  tika sarīkota tā sauktā lietussargu revolūcija, kad iedzīvotāji protestēja pret Ķīnas kompartijai izdevīgu Honkongas velēšanu sistēmas reformu. Savukārt pērn protesti atsākās ar jaunu sparu, vēršoties pret likumu, kas ļautu izdot Honkongas iedzīvotājus tiesāšanai Pekinas tiesās.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu Honkongas statusu līdz 2047. gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti