Panorāma

LTV raidījums saviļņo Latvijas sabiedrību

Panorāma

Neizpratne par LIC aicinājumu stacionēt visus pacientus

Koncernam "Telia" būs grūti pārdot "Lattelecom" un LMT daļas

IT jomas eksperti: Koncernam «Telia» būs grūti pārdot «Lattelecom» un «LMT» daļas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Skandināvu telekomunikāciju koncerna “Telia” draudi par aiziešanu no Latvijas tirgus ir pārspīlēti, uzskata jomas eksperti. Viņuprāt saasinātā koncerna reakcija uz  valdības lēmumu neapvienot skandināviem daļēji piederošos “Latvijas Mobilo telefonu” un “Lattelecom” drīzāk saistīta ar paša koncerna problēmām – uzņēmumam par korupcijas skandāliem jāmaksā ievērojami sodi, bet skandāla dēļ akciju vērtība samazinās.

Tiesa, par to vai abos uzņēmumos nepasliktināsies valsts attiecības ar partneriem, vienprātības nav.   

Nedaudz vairāk kā trīs gadus pēc ASV un Nīderlandes varas iestāžu sāktās izmeklēšanas saistībā ar aizdomām par kukuļošanu Uzbekistānā Skandināvijas telekomunikāciju koncerns “Telia” šā gada septembra beigās paziņoja, ka maksās teju viena miljarda dolāru soda naudu.

Zviedru mediji raksta, ka, izmantojot bankas Ņujorkā, vairāk nekā 300 miljonu dolāru tika pārskaitīti bijušā Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova meitai Gulnarai, kas  savulaik nodrošināja uzņēmuma ieiešanu tirgū. Šis skandāls negatīvi ietekmējis kā  pašas “Telia” reputāciju, tā arī biržā kotēto akciju vērtību.

Tagad uzņēmums sašaurina darbību NVS valstīs, pārdodot gan kompāniju Uzbekistānā, gan daļas Krievijas kompānijā “Megafon”. Dominējošo pozīciju iegūšana Latvijā, apvienojot LMT un ''Lattelecom'' koncernam esot bija ārkārtīgi svarīga.

“Tas bija tas, ko viņi gribēja iegūt – lielu tirgus daļu, jo tas ceļ viņu uzņēmumu vērtību, visu paketi visos uzņēmumos ap Baltijas jūru. Ja jums iet slikti Āzijas tirgos, tad iet labi Baltijas tirgos. Tā, manuprāt, bija viņu saprotamā stratēģija,” sprieda Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (Nacionālā apvienība).

“Šis nacionālais čempions nevienā citā tirgū ārpus Latvijas nespēs darboties, jo “Telia” ir lielas tirgus daļas ap Baltijas jūru un vērtība varētu pacelties caur to, ka mēs maksāsim par šiem pakalpojumiem vairāk. Cita skaidrojuma tam nav,” sacīja Zīle.

Vēl pirms otrdien pieņemtā negatīvā valdības lēmuma “Telia” brīdināja, ka apsvērs Latvijas tirgus pamešanu.

Skandināvu koncerna ''Telia'' plāni par savu daļu pārdošanu uzņēmumos “Lattelecom” un LMT varētu izrādīties visai grūti realizējams. Pirmkārt jau šaurā Latvijas telekomunikāciju tirgus dēļ. Otrkārt – savs akcepts, kam pārdot daļas, būs jādod otrajam akcionāram – valdībai, kas atteica abu uzņēmumu apvienošanu.

“Viņiem ir tāda kā pēc oficiālās definīcijas – krastā izskalotā investīcija jeb “stranded investment”. Viņiem ir nepārdodams aktīvs šeit, un labākais, ko var darīt no šī nepārdodamā aktīva, ir vākt dividendes,” norādīja žurnālists, IT eksperts Juris Kaža.

Kaža pieļauj, ka “Telia” turpmāk var kļūt par destruktīvu partneri.

“Viņi bloķēs jebkurus lielus investīciju plānus, un tagad sāksies ilgstoši “gāganu kari” šo abu uzņēmumu valdēs. Ir jau mājiens, kas šodien bija medijos, ka Juri Bindi centīsies patriekt no LMT vadības. Viņš ir populārs un iecienīts vadītājs. “Lattelecom” vadītājs Juris Gulbis bija par apvienošanu, bet arī viņam nepiešķirs naudu. Kāda tad jēga?”  norādīja Kaža.

Tam gan nepiekrīt Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas vadītāja Signe Bāliņa.

“Ja mēs domājam par uzņēmumu attīstību, tas nav iedomājams. Ja mēs gribam tikai izņemt naudu dividendēs un nelikt attīstībā, tad drīz vairs nebūs, no kurienes ņemt naudu ārā,” sacīja Bāliņa.

Kāda būs “Telia” tālākā rīcība ar “Lattelecom” un LMT kapitāldaļām, to uzņēmums varētu izlemt tuvāko nedēļu laikā. Kaut valsts izteikusi gatavību vajadzības gadījumā izskatīt abu uzņēmumu kapitāldaļu pirkšanas iespēju, eksperti netic, ka tas notiks, jo šīs paketes vērtība varētu svārstīties no 350 līdz pat 450 miljoniem eiro. Tādējādi atkal uz galda varētu parādīties kādreiz diskutētie scenāriji – LMT pārdošana un “Lattelecom” pāriešana valsts īpašumā.

Jau ziņots, ka  „Lattelecom” un LMT līdzīpašnieks - skandināvu telekomunikāciju uzņēmums „Telia Company” - brīdinājis Latvijas valdību, ka, neapvienojot telekomunikāciju operatorus "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un "Lattelecom", varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos. Turklāt “Telia Company” esot piedāvājusi valdībai sākt sarunas par iespēju pārņemt 51% kontroli par apvienoto uzņēmum.

Ērtāki un kvalitatīvāki pakalpojumu klientiem, augstāka valsts konkurētspēja un finanšu ietaupījums  ir galvenie ieguvumi, kuru dēļ valdības konsultanti – auditorfirma "KPMG Baltics" ("KPMG") – iesaka apvienot divus jau veiksmīgi darbojošos uzņēmumus (LMT) un "Lattelecom". Konkurences padome (KP) šādā scenārijā saskata riskus, savukārt abu uzņēmumu vadītāji par iespējamo apvienošanu ir atšķirīgos uzskatos.

"Telia" grupas uzņēmumiem "Sonera Holding" un "Telia Company" pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij "Latvijas Radio un televīzijas centra" un Privatizācijas aģentūras (PA) personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder "Telia" un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam "Lattelecom".

"Telia" grupas kompānijai "Tilts Communications" pieder 49% "Lattelecom" kapitāla daļu, bet Latvijas valstij PA personā - 51%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti