IT darbinieku atlaišana pasaulē neietekmēs situāciju Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēdējos mēnešos vairāki globāli informācijas tehnoloģiju (IT) nozares milži paziņoja par darbinieku atlaišanu, taču pasaules IT nozares darbinieku skaita samazināšana neietekmēs situāciju Latvijā.

Pēdējos mēnešos vairāki globāli IT nozares milži, piemēram, interneta tehnoloģiju kompānijas "Google" mātesuzņēmums "Alphabet", sociālā tīkla "Facebook" mātesuzņēmums "Meta", sociālais tīkls "Twitter" un interneta tirdzniecības uzņēmums "Amazon" paziņoja par darbinieku atlaišanu.

Darbinieku skaita samazināšanas iemesls – tehnoloģiju nozares lejupslīde.

Šīs ziņas lika uzdot jautājumu, kā un vai tas ietekmēs Latvijā bāzētos informācijas tehnoloģiju uzņēmumus.

Starptautiskā personālvadības platforma "Deel" nākusi klajā ar paziņojumu, ka masveida atlaišanas tehnoloģiju uzņēmumos globāli nemazina pieprasījumu pēc programmēšanas inženieriem Latvijā un pasaulē.

Statistikas dati attiecībā par atlaisto darbinieku skaitu nav iepriecinoši – pagājušā gada janvārī ar darbinieka atlaišanu izbeigtās darba attiecības veidoja 28% no visiem darba attiecību pārtraukšanas gadījumiem, bet decembrī šis skaits pieauga līdz 42%. 

Tomēr pozitīvā ziņa ir tā, ka pēdējos pāris mēnešos visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, vērojama pieaugoša attālināto darbinieku nolīgšanas tendence.

Lai gan Latvijā un pasaulē joprojām pieprasītākā attālinātā darba profesija ir programmēšanas inženieris, bieži tiek meklēti darbinieki arī citām ar IT jomu saistītām vakancēm, piemēram, programmētāji, dizaineri, statistikas analītiķi, kā arī pārdošanas speciālisti.

Citu valstu uzņēmumos šobrīd ar attālinātā darba līgumiem strādā vairāk nekā 150 speciālisti no Latvijas.

Pērn palielinājusies ASV uzņēmumu interese par speciālistiem no Latvijas. Tas apliecina faktu, ka Latvijā IT nozare jau vairākus gadus atrodas darbinieku iztrūkuma situācijā un cīņa par darbiniekiem ir sīva. Līdz ar to pasaules IT nozares milžu paziņojumi par darbinieku skaita samazināšanu neietekmē situāciju Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti