Dienas ziņas

Industrijas diena Ādažos

Dienas ziņas

Sabiedrību informē par islāma reliģiju

Grib palielināt ražošanas apjomu

Īslīcē iedzīvotāju viedokļi par cūkkopības kompleksa paplašināšanu – pretrunīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Cūkkopības nozarē dāņiem piederošais uzņēmums “Gaižēni” nolēmis paplašināt ražošanu. Bauskas novada Īslīces pagasta cūku kompleksā plānots gandrīz par tūkstoti palielināt sivēnmāšu skaitu un papildus iegūtos sivēnus tirgot cūku audzētājiem. Sabiedriskajā apspriešanā iedzīvotāju viedokļi ir visai atšķirīgi: vieni novēl veiksmi, otri norāda uz smakām un sagandētajiem ceļiem.

Sivēnmāšu komplekss ''Skalderi'' Īslīces pagastā darbojas jau astoņus gadus. Lai gan  cūkgaļas cenas joprojām ir salīdzinoši zemas un Āfrikas cūku mēra draudi  nav zuduši, uzņēmums iecerējis paplašināties. Plānots gadā saražot 90 000 sivēnu, kas ir apmēram par 35 000 vairāk nekā līdz šim.

To, ka nozarē pastāv riski, atzīst SIA ''Gaižēni'' valdes loceklis Alekss Rasmusens: “Mēs jau skatāmies 10-20 gadus uz priekšu, tā kā tas pēc būtības neietekmē mūsu lēmumus, bet, protams, riski ir lielāki. To es atzīstu.”

Jau esošajam kompleksam  7440 kvadrātmetru platībā izbūvētas piebūves, kurās uzturēsies vēl 950 sivēnmātes un  vairāk nekā 300 jauncūkas.

“Lai viņiem veicas, lai paplašinās. Nu, ir tās smakas, bet  kolhoza laikos taču arī tās bija, bet mēs visi esam dzīvi,” saka Bauskas novada iedzīvotāja Rasma Trubača.

Daudzi gan  iebilst  par smakām, kas rodas, kad laukos tiek kliedēti šķidrmēsli, un izdangātajiem ceļiem. “Lai viņi taisa ceļu, lai viņi liek asfaltu. Tagad viņi palielinās vēl cūku skaitu uz turieni. Strādniekus tur neņem, darbā nevar iekārtoties praktiski neviens, bet ceļi tiek sagandēti. Mums tas nav vajadzīgs,” spriež Bauskas novada iedzīvotājs Aivars Liepa.

Ceļu izdangāšanu gan noliedz Rasmusens: “Vienu reizi nedēļā mēs vedam no šejienes sivēnus ārā. Bet tā nav tik liela slodze, salīdzinot ar visu satiksmi, kas šeit ir. Tieši otrādi - es gribētu norādīt uz to - ja infrastruktūra nav kārtībā, uzņēmējdarbībai vide ir apgrūtināta.”

2015.gadā uzņēmuma apgrozījums bijis vairāk nekā septiņi miljoni eiro gadā, tai skaitā 28,5% eksports. Savus priekšlikumus  par ''A'' kategorijas  vides piesārņojuma atļaujas izsniegšanu vai tās nosacījumiem ikviens iedzīvotājs  līdz 24.martam var iesniegt reģionālajā vides pārvaldē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti