Īslaicīgais «Veikaliņš» Cēsīs - jaunajiem un radošajiem uzņēmējiem iespēja sevi parādīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atvērts uz laiku un bez lieliem finanšu ieguldījumiem – tā var raksturot Cēsu mākslinieku un amatnieku pop-up koncepta „Veikaliņu”, kas pirms Ziemassvētkiem durvis ver jau ceturto gadu. Vārds ''pop-up'' varbūt daudziem ir pasvešs, jo Latvijā šis koncepts vēl ir maz izplatīts, taču cēsnieku pieredze pierāda, ka šāds uzņēmējdarbības veids var būt pirmais solis jau nopietnākai sava biznesa veidošanai.

Īslaicīgais «Veikaliņš» Cēsīs - jaunajiem un radošajiem uzņēmējiem iespēja sevi parādīt
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

''Veikaliņam'', lai radītu noskaņu, šogad speciāli rakstītas skaņas, savukārt interjeru radījusi pati īslaicīgā veikaliņa idejas autore Lelde Strazdiņa un to papildina arī mākslinieku gleznas. Lelde skaidro – tāds jau arī ir šis koncepts, iztikt bez liekiem ieguldījumiem:

''Šis interjers viss ir „taisi pats”: mēbeles, kas ir manas, atjaunotas vai neatjaunotas, viss ir, kā saka, otrreiz izmantots, krēsli, man ir antīka lete no bēniņiem, skrūvspīļu galds ir plaukts un tā tālāk, tā kā nav šo lielo finansiālo ieguldījumu.''

Lelde Latvijā savulaik atgriezusies pēc darba ārzemēs, un tur arī tad noskatīta šī ideja, kas Rietumeiropā tagad jau iegājusies, it sevišķi pirmssvētku laikā.

''Rietumeiropa, Centrāleiropa aizsāka šo pop-up konceptu bumu, jo pēc krīzes, kad bizness nobankrotēja, daudzas vietas palika tukšas, aiztaisījās ciet, bija pieejams daudz komerctelpu. Un tad viņi, lai atpelnītu vismaz kaut kādus pamatizdevumus, izīrēja šīs telpas uz laiku - uz Ziemassvētkiem, Lieldienām, uz festivāliem, un tur radās šis pop-up koncepts. Bet Latvijā tas ir diezgan jauns koncepts, cilvēki nezin, kā šo pop-up izrunā, viņi nezina, kas tas par popapu ir, tad mēs arī pirmajā gadā izvēlējāmies šo veikaliņu nesaukt par pop-up veikaliņu, bet par īslaicīgo veikaliņu.

Cēsīs īslaicīgais ''Veikaliņš'' durvis vēris koprades mājā „Skola6”, kas ikdienā ir vieta, kur darbojas mākslinieki, amatnieki. Tā kā Lelde pati arī darbojas koprades mājā un tajā ir viņas restaurācijas darbnīca, tad arī radusies doma, ka vajag platformu, kā plašākai sabiedrībai parādīt, kas tad te top.

''Šeit mēs, mākslinieki, varam būt brīvi savā radošumā, mums nav saistības kādas, piemēram, ja tu ej lielā ķēdē vai nopietnā veikalā ar līgumiem un visādām papīra darīšanām, - tad tāds mazs mājražotājs, kas tikko sāk, vai dizainers, vai šuvējs, viņš nobīstas no tā vien un atmet ar roku. Bet šī ir vieta, platforma, kur sākt maziņajam,'' klāsta Lelde..

Mākslinieku Ilzes Ceļmilleres un Viestura Holandera gleznas, kas te izstādītas, reizē ir gan interjera elements, gan var kļūt arī par Ziemassvētku dāvanām:

''Ir gleznas, ir mazās flīzītes, tās ir vecās padomju laika flīzes, nogruntētas, apgleznotas, tad tā arī sanāk kā paliekošas Ziemassvētku dāvanas. - Tas ir brīnišķīgi, ka ir kāds cilvēks, kas saved kopā māksliniekus, jo, kā lai mēs citādi izejam tā publiski, līdz ar to, viņa ir savedusi diezgan unikālus cilvēkus kopā.''

To, cik dažādu nozaru mākslinieki un amatnieki te piedalās, apliecina arī te sastoptā Cēsu viduslaiku pils dārzniece Līga Eglīte, kura gatavo vaska, eļļas izvilkumu, egļu sveķu ziedi pēc senām receptēm. Līga Eglīte atzīst, ka viņai šīs viduslaiku ziedes gan nav bizness, bet drīzāk iespēja gūt gandarījumu par savu darbu.

''Man tas sagādā prieku, jo būtībā jau jebkuram, kurš kaut ko gatavo, viņam vajadzīgs ir novērtējums, Tā ir ļoti laba ideja, jo Cēsīs ir ļoti daudzi, kas nodarbojas ar dažādiem rokdarbiem, mākslu. Un šī ēka, vispār ''Skola6'' ir tāda kā mākslinieku perētava, bet viņi izšķiļas un viņi aiziet, bet - ko viņi taisa, kā tas izskatās, kā var šo mākslinieku satikt, kā var pasūtīt? Un beidzot Lelde ir izvilkusi viņus visus ārā,'' klāsta Līga.

Kā stāsta Lelde Strazdiņa - iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka līdzdalība īslaicīgajā veikaliņā daudziem ir bijusi starta platforma jau nopietnākai uzņēmējdarbībai:

''Ir daži no maniem pirmā gada dalībniekiem, kuri jau ir izauguši tālāk, viņi ir kļuvuši industriālāki, viņi iet uz lielajiem veikaliem, ķēdēm, un tādā gadījumā pie manis var nākt atkal maziņie, kas tikko sāk, kas tikai mēģina.''

''Veikaliņā'' neviena prece nav arī anonīma, par katru te var uzzināt, kas to ir gatavojis, jo arī tas - saprast, kāds ir pircēju vērtējums konkrētā mākslinieka vai amatnieka veikumam - ir svarīgi nākamajam solim uzņēmējdarbībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti