Rīta Panorāma

Intervija ar VARAM ministru (AP) Artūru Tomu Plešu

Rīta Panorāma

"Dziesmu dziesma" audiogrāmata Knuta Skujenieka atdzejojumā

Īrijā strīdi par kūdras izmantošanu apkurē

Īrijā strīdi par kūdras izmantošanu apkurē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Enerģētiskās krīzes apstākļos Īrijā notiek asas diskusijas par kūdras izmantošanu apkurei. Aizstāvji norāda, ka tas ir tradicionāls un lēts kurināmais, bet valdība un vides aizstāvji atgādina par oglekļa izmešiem, kas veicina globālo sasilšanu.

Īrijas valdība plāno aizliegt kūdras dedzināšanu, taču tas varētu radīt nopietnas problēmas septītajai daļai mājsaimniecību, kas vēl joprojām izmanto šo kurināmo.

Kāds lauku iedzīvotājs norādīja, ka kūdras krājumi viņam pietiks visai ziemai un vasarai, un tie izmaksāja tikai 200 eiro. Viņš šo resursu iegūst jau 60 gadu, un to darījuši arī viņa vecāki un vecvecāki.

Pretējs viedoklis ir viņa vedeklai, kas atgādināja par nepieciešamību saudzēt vidi un cīnīties pret klimata izmaiņām. Kūdras vietā varot dedzināt malku, un jāizmanto transporta līdzekļi, kas nepatērē naftas produktus.

Savukārt parlamentā aktīvākie aizlieguma atbalstītāji ir Zaļās partijas pārstāvji, kas uzsver, ka purvi un kūdrāji ne tikai uztver oglekli, bet arī uzglabā to ilgu laiku.

Lēmumus par kūdras izmantošanu, visticamāk, nāksies pieņemt arī Eiropas Savienības nostājas dēļ. Tas nākotnē varētu ietekmēt arī Latviju, jo purvu izstrādes aizliegumu plāno attiecināt arī uz teritorijām, kur šo resursu iegūst dārzkopju vajadzībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti