Īrijā ieviesīs minimālo cenu alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Īrijas valdība nolēmusi no 2022. gada janvāra ieviest minimālo cenu alkoholiskiem dzērieniem, lai samazinātu grādīgo dzērienu patēriņu.

Paredzams, ka noteikumi attieksies uz alkohola tirgošanu veikalos, nevis krogos un restorānos, kur alkohols jau tāpat ir krietni dārgāks nekā veikalā.

Valdības apstiprinātais plāns paredz noteikt minimālo cenu alkoholiskiem dzērieniem: vismaz 10 centu par gramu. Tas nozīmē, ka lētākā vīna pudele veikalā maksās vismaz 7,75 eiro (pašlaik iespējams atrast vīnu arī par 5 eiro un lētāk).

0,7 litru degvīna pudele Īrijā pašlaik maksā ap 13–14 eiro, bet pēc jauno noteikumu ieviešanas tās cena būs vairāk nekā 20 eiro. Mazā alus skārdene (330 ml) maksās vismaz 1,12 eiro.

Īrijas veselības ministrs Stīvens Donelijs izteicies, ka pašlaik alkohols lielveikalā dažkārt maksā lētāk nekā ūdens. Ar minimālās cenas palīdzību iecerēts samazināt alkohola patēriņu, it sevišķi jauniešu vidū.

Pētījumi rāda, ka pārmērīga alkohola lietošana Īrijā katru gadu izraisa vismaz 1000 pāragras nāves gadījumu, bet daži zinātnieki lēš pat 2700 nāves gadījumu skaitu.

Īriju ir iedvesmojis Skotijas piemērs, kur minimālā alkohola cena tika ieviesta 2018. gadā un pēc tam izdevies samazināt alkohola patēriņu.

Īrijas alkohola ražotāji un tirgotāji iebilda pret minimālās cenas ieviešanu. Viņi brīdina, ka Īrijas iedzīvotāji dosies iepirkt lētāku alkoholu uz Ziemeļīriju, kur šāda sistēma vēl nav ieviesta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti