Pievienotā vērtība

Energocenu krīze: kā atrast izdevīgāko risinājumu Latvijai un Latvijas iedzīvotājiem

Pievienotā vērtība

Daudzās valstīs ir signāli, kas mudina – ir krīze un "Zaļais kurss" ir jāatceļ

Īres tirgū mājokļu piedāvājums pārsniedz pieprasījumu; Paaudžu maiņa ģimenes uzņēmumos

Īres tirgū mājokļu piedāvājums krietni pārsniedz pieprasījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Karstākā tendence īres tirgū – mājokļu piedāvājums krietni pārsniedz pieprasījumu jeb, citiem vārdiem sakot, īrniekam ir plaša izvēles iespēja. Tas ir pretēji tai situācijai, kas īres tirgū valdīja vasaras izskaņā un rudens sākumā, kad īres mājokļi tika izķerti kā karsti pīrādziņi tikko no krāsns. Uguni īres tirgum toreiz piešķīla gan studenti, kuri ik gadus šajā periodā īres tirgu uzkurina, gan arī Ukrainas iedzīvotāji, kuri Latvijā ieradās, meklējot patvērumu no kara. Kādēļ īres tirgū piedāvājums kļuvis bagātīgāks, un kā īres cenu ietekmē pieaugošās komunālo pakalpojumu izmaksas?

"Piedāvājuma ir vairāk nekā pieprasījuma. Ja mēs vasarā varējām novērot, ka pieprasījums ir lielāks un gandrīz nav, ko piedāvāt, tad šobrīd tendence ir mainījusies," nekustamo īpašumu aģentūras "Latio" mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte stāstīja, ka to ietekmē trīs faktori. Pirmkārt, studenti ir atraduši mājvietu un vairs tik aktīvi kā vasaras izskaņā īres dzīvokļu tirgū kustības nerada. Otrkārt, arī Ukrainas bēgļu skaits Latvijā ir samazinājies.

"Daudzi ir aizbraukuši, vai arī tie, kuri ir atraduši īres dzīvokļus, šobrīd vēl tajos dzīvo. Treškārt, valda nenoteiktība pārdošanas tirgū, proti, īpašnieki nevar saprast, ko darīt ar īpašumiem, kas bijuši jau ilgāku laiku tirgošanā, bet šobrīd nav pircēju, tad šie dzīvokļi ziemas periodā ir pieejami īres tirgū, lai vismaz kaut kā segtu komunālos maksājumus," teica Dzenīte.

Arī "Ober Haus Real Estate Latvia" Dzīvojamo nekustamo īpašumu departamenta vadītājs Andis Bīriņš uzsver – īres tirgū šobrīd parādījušies jauni spēlētāji, kas piedāvājuma klāstu bagātina.

Daļa no tiem ir tādi, kuri saprot, ka šobrīd ir grūti nekustamo īpašumu pārdot, bet ne tikai.

"Lielākā daļa ir tādi, kuri šos dzīvokļus vienkārši turēja tukšus. Varbūt strādā ārzemēs un Latvijā ir īpašumi. Ņemot vērā faktu, ka ārvalstīs algas ir pietiekami labas un nevajadzēja obligāti savus Latvijā esošos dzīvokļus izīrēt. Bet šobrīd, baidoties, ka komunālo maksājumu slogs būs diezgan liels, ir izlēmuši izīrēt. Un šādiem cilvēkiem ir nedaudz vienkāršāk paspēlēties ar cenu, jo pirms tam viņi vispār nav saņēmuši īres maksas un ir priecīgi, ka tiek nosegts komunālais maksājums. Viņi skatās savādāk, jo tas nav kā bizness. Viņi nav rēķinājuši, ka jāiegūst ienesīgums no konkrētā dzīvokļa. Tie nav pirkti ar nolūku piedalīties īres tirgū," klāstīja Bīriņš.

Uz jautājumu, kuru kategoriju dzīvokļi ir pieprasīti visvairāk un kam īrnieki pievērš uzmanību, meklējot mājokli īrei, Bīriņš pauda: "Pieprasītākie dzīvokļi noteikti ir tie, kuros ir iespējams regulēt ikmēneša izdevumus. Tas ir numur viens, jo cilvēki ļoti skatās, kādi ir komunālie maksājumi. Ja var sludinājuma tekstā ielikt iekšā, ka šim dzīvoklim ir siltuma skaitītājs, tad tas ir tas, ko visi meklē, un šis dzīvoklis noteikti tiks izīrēts pirmais. Tam īres maksa varbūt pat būs nedaudz augstāka kā līdzvērtīgam dzīvoklim tai paša rajonā un varbūt arī sērijā."

Bet kā ar cenu – kādā cenu kategorijā dzīvokļus meklē visvairāk?

"Ejošie, protams, vienmēr ir dzīvokļi cenu kategorijā no 300 līdz 600 eiro atkarībā no istabu skaita. Ja šādā kategorijā var iegūt dzīvokli jaunā projektā, tad tas ir primārais, uz ko skatās. Ja runājam par apjomu, kur visvairāk darījumi notiek, tad noteikti tie ir sērijveida dzīvokļi. Pietiekami daudz ir arī jauno projektu, kur, saliekot visus izdevumus kopā, saprot, ka sērijveida mājā dzīvot pat ir lētāk, jo apsaimniekošanas maksa jaunajiem projektiem ir augsta," atzina Bīriņš.

Vēl viens noteicošs faktors, kas garantē veiksmi īres tirgū, ir dzīvokļa remonts.

"Es pat teiktu, ka visās cenu kategorijās ir izvēle. Protams, pieprasīti ir dzīvokļi, kas ir ar mūsdienīgu remontu vai nesen remontēti. Nav ar vecām, padomju laika mēbelēm.

Tie dzīvokļi, kas ir bez remonta vai ar sliktu remontu, tiem īres cenas mazliet samazinās, jo īrniekiem ir iespēja izvēlēties labāku dzīvokli. Protams, ka neziņa par apkures rēķiniem ietekmē īres tirgu. Ir saņemts tikai pirmais apkures rēķins, bet tas ir par nepilnu mēnesi, līdz ar to nav vēl īsti skaidrs, kā būs. Tiem dzīvokļiem, kas ir tādā sliktākā stāvoklī, nāksies samazināt īres maksu. Bet labi dzīvokļi joprojām ir pieprasīti, un domāju, ka tos labi izīrēs un cena nebūs jāsamazina," vērtēja "Latio" pārstāve Dzenīte.

Savukārt, runājot par nekustamo īpašumu pārdošanas tirgu, Dzenīte pauda, ka iestājusies neliela pauze jeb apmulsuma brīdis.

"Bet nekas nav apstājies. Arī mēs saviem klientiem sakām, ka tiem, kuriem ir lielāki uzkrājumi, tad šis ir ļoti labs laiks, lai investētu, lai domātu par investīcijām nekustamajā īpašumā, jo nauda, stāvot bankas kontā, noteikti paliks lētāka  nekā tad, ja jūs to ieguldīsiet nekustamajā īpašumā un pēc dzīvokļa iegādes to izīrējot. Šis patiesībā ir ļoti labs laiks, lai to darītu," vērtēja "Latio" eksperte.

Novērojams, ka tie cilvēki, kuri bija nolēmuši iegādāties dzīvokli, vai nu pārdomā, vai gaida pavasari, kad nebūs vairs jāmaksā par apkuri un būs lielāka skaidrība, kādas būs kredītu procentu likmes, kas šobrīd ir ar augšupejošu tendenci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti