Eiro fokusā

Lai arī putnu gripa Latvijā līdz šim nav reģistrēta, aktuāli ir biodrošības jautājumi

Eiro fokusā

E-komercija: Cilvēkus interesē arī pārtikas iegāde internetā

Irānas un ASV konflikts - ar ko tas draud pasaules ekonomikai?

Irānas un ASV konflikts – ar ko tas draud pasaules ekonomikai?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šī gada sākumu sagaidījām ar satraucošu notikumu attīstību Tuvajos Austrumos, kur ASV un Irānas konflikts nostādījis reģionu uz jauna kara sliekšņa. Naftas cenas pieauga, biržu indeksi kritās. Tomēr ātri vien naftas cenas atkal samazinājās, finanšu tirgi atguvās. Kā uz notiekošo Tuvajos Austrumos reaģē pasaules ekonomika, un kādi faktori jāņem vērā nākamajos mēnešos?

Šonedēļ naftas cenas nokritās līdz pēdējās piecās nedēļās zemākajam punktam. Vēl pirms nedēļas tās bija uzlekušas, bažījoties, ka Tuvajos Austrumos nonākts uz jauna kara sliekšņa. ASV dronu triecienā bija nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani, ietekmīgākā persona valstī numur divi, un Irāna atbildēja ar raķešu triecieniem kaimiņvalsts Irākas bāzēm, kurās izvietoti ASV karavīri.

Vairākas dienas ilgusī spriedze noslēdzās ar ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu, ka Vašingtona nevēlas karu ar Teherānu, saspīlējums pierima. Vismaz pagaidām.

Līdzīgs ir stāsts ar finanšu tirgiem. Sākumā biržu indeksi krita, bet drīz vien atguvās. Telekanālā CNBC ASV finanšu pārvaldības uzņēmuma "Charles Schwab" globālo investīciju stratēģis Džefrijs Kleintops par to nebija pārsteigts.

"Tā ir klasiska reakcija uz Savienoto Valstu militārajiem triecieniem. Diemžēl mēs tos esam piedzīvojuši pēdējos vairāk nekā 30 gadus.

Un, ja paskatāmies, kāda ierasti bijusi tirgu reakcija, tā ir klasiska. Pirmajā dienā redzam pieticīgu, bet nozīmīgu negatīvu reakciju, un tad nākamo piecu dienu laikā tirgi parasti jau ir pilnībā atguvušies.

Un tas ir tas, ko redzam arī šajā gadījumā," sacīja investīciju stratēģis.

Vai tas nozīmē, ka ģeopolitika nākamajos mēnešos vairs nespēlēs tik būtisku lomu globālajā ekonomikā? Ne gluži, spriež finanšu tirgu analītiķe Viktorija Fernandesa: "Es neteiktu, ka ģeopolitika vairs nav tik nozīmīgs faktors. Savu lomu spēlē ļoti daudz dažādu lietu. Tā nav tikai Irānas situācija. Mums jāatceras arī par Ziemeļkoreju, mums tuvojas "Brexit". Ir citas lietas, kas spēlē savu lomu, un būs jāskatās, kā tās ietekmēs situāciju. Vai tā būs īstermiņa nestabilitāte, domāju, ka tirgi to jau paredz un sagaida, vai tomēr tam būs ilgtermiņa ietekme."

Arī bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš piekrita, ka pēc šī mēneša sākuma konflikta Tuvajos Austrumos starp ASV un Irānu "šobrīd ietekme ir minimāla vai principā ietekmes nav". Kaut sākotnējā reakcija bija spēcīga, konflikts - vismaz šobrīd - tālāk nesaasinās un tirgi ir nomierinājušies.

"Ja skatāmies globāli uz ģeopolitiskiem konfliktiem reģionos, kur notiek naftas ieguve, it īpaši Tuvajos Austrumos, ja notiek nopietna konflikta eskalācija, tad ir spēcīga ietekme uz naftas cenām. Iepriekšējās krīzēs tās parasti ir augušas ļoti būtiski. Naftas cenas pieaugums ietekmē visas pasaules ekonomiku. Nafta ir svarīgs resurss un izejviela. Ļoti daudzas valstis ir importētājas, un valstīm, kurām nav savas naftas un kas importē naftu, liels sadārdzinājums nozīmē papildu importa izdevumus, lēnāku izaugsmi. Tas vēsturiski ir ietekmējis arī pasaules ekonomikas kopējās izaugsmes tempus. Bet šobrīd tiešām šī ietekme ir nomierinājusies, konflikts neeskalējas. Bet ir skaidrs, ka, skatoties uz riskiem šogad ekonomikai kopumā,

ģeopolitiskie riski ir vieni no būtiskākajiem riskiem, ko redzam pasaules ekonomikai, un līdz ar to arī Latvijas ekonomikas attīstībai, kas varētu gada laikā atkal kādā brīdī aktualizēties," sacīja ekonomists.

Irānas un ASV nesaskaņas vēl ne tuvu nav atrisinātas. Vašingtona pagājušajā nedēļā ieviesa vēl jaunas sankcijas pret Irānu, kuras ekonomika pēc iepriekšējām, īpaši pret naftas sektoru vērstajām sankcijām, jau tagad ir novājināta. Tramps arī joprojām pieprasa pārskatīt Irānas kodolvienošanos, kaut pārējās iesaistītās valstis tam joprojām nepiekrīt.

Jau pēc divarpus nedēļām, 31.janvārī, paredzēts "Brexit", un Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības. Kaut notikums prognozējams un paredzēts pārejas periods, sava ietekme var būt arī tam.

No otras puses, labas ziņas – ASV un Ķīna parakstīja "pamiera" tirdzniecības vienošanos. Abu pasaules lielāko ekonomiku tirdzniecības karš pēdējos paris gadus radījis ne mazumu neskaidrību un negatīvi ietekmējis globālo izaugsmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti