Irānai īsi pirms ASV sankciju sākuma piegādā jaunas lidmašīnas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Irānas nacionālajai lidsabiedrībai svētdien, 5.augustā, tiek piegādātas piecas jaunas pasažieru lidmašīnas no franču-itāļu ražotāja ATR – īsu brīdi pirms ASV atjaunos sankcijas pret Teherānu, ierobežojot tās starptautiskās sadarbības iespējas. Pēc 2015.gadā Irānas un pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās sankcijas pret Teherānu tika mīkstinātas, paverot jaunas iespējas. Viena no tām – atjaunot Irānas aviokompāniju novecojošo lidmašīnu floti.

Jaunās ATR ražotās lidmašīnas tiek piegādātas Irānas nacionālajai aviokompānijai "Iran Air" saskaņā ar 2017.gadā noslēgtu vienošanos. Tā paredz, ka lidsabiedrība no ražotāja pērk 20 jaunas pasažieru lidmašīnas, ka paredzētas reģionālajiem reisiem – astoņas jau piegādātas, šodien vēl piecas.

Tā kā ASV paziņojušas par izstāšanos no kodolvienošanās un sankciju atjaunošanu, daudzi darījumi, tostarp šis, tagad ir apdraudēti.

Teherāna apsūdz ASV, ka, bloķējot jaunu lidmašīnu un rezerves daļu piegādes, tās apdraud dzīvības. Irānas aviokompāniju flote noveco, un ir bažas par lidmašīnu drošību.

ASV daļu sankciju pret Irānu atjaunos jau nākamās nedēļas sākumā – piemēram, attiecībā uz iespējām Irānai iegādāties ASV dolārus, zelta un citu dārgmetālu tirdzniecību.

Daudz smagāku iespaidu uz Irānas ekonomiku draud atstāt sankcijas pret naftas eksportu – Vašingtona brīdinājusi pārējās pasaules valstis un firmas apturēt naftas pirkšanu no Irānas sākot no novembra, pretējā gadījumā draudot ar sankcijām arī pret tām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti