Investoru aizsardzība atkal ES politikas krustugunīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Amerikas Savienotajās Valstīs, netālu Vašingtonas šonedēļ notiek jau septītais sarunu raunds par brīvās tirdzniecības līgumu starp Eiropas Savienību (ES) un Ameriku. Sarunu vedēji apgalvo, ka turpinās tehniskais sagatavošanās darbs. Tomēr topošā vienošanās turpina izsaukt arī dažādas politiskās intrigas un satricinājumus. Šoreiz to centrā ir topošā tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma, kuras noklausīšanās Eiropas Parlamentā notika pirmdien.

Īpašais investīciju strīdu risināšanas mehānisms starp valsti un ārzemju investoriem jau kādu laiku ir viens no strīdīgākajiem jautājumiem sarunās par topošo brīvās tirdzniecības līgumu starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienību.

Normas pretinieki saka, ka īpašā strīdu risināšanas kārtība rada dubultstandartus un īpašu tiesu sistēmu, kas nav nedz caurskatāma, nedz saprotama. Turpretī aizstāvji saka, ka tas ļaus noteikt standartu arī līgumiem ar citām pasaules valstīm, kur tiesu sistēma nav pārāk uzticama.

Līdz šim Eiropas Komisija ir aizstāvējusi investoru strīdu risināšanas mehānisma iekļaušanu līgumā. Tomēr topošais komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers ir skeptiskāks, atzīmē viņa preses sekretāre Nataša Bertro:

„Kā jūs zināt, līdzsvarota un saprātīga tirdzniecības līguma noslēgšana ir viena no jaunā komisijas priekšsēdētāja politiskajām prioritātēm. Tā ir minēta starp desmit prioritātēm, ko Junkers ir prezentējis Eiropas Parlamentam. Attiecībā uz investoru aizsardzību viņš savās politiskajās prioritātēs ir norādījis, ka nesamierināsies ar to, ka Eiropas tiesu jurisdikciju ierobežo īpašais investoru aizsardzības režīms. Junkers uzskata, ka likuma varas un vienlīdzības principam būtu jādarbojas arī šajā gadījumā.”

Arī topošā tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma no Zviedrijas nopludinātajā ziņojumā Eiropas Parlamentam it kā esot norādījusi, ka ir pret īpašā investoru aizsardzības mehānisma iekļaušanu brīvās tirdzniecības līgumā ar Ameriku. Tomēr vēlāk tika izziņots, ka patiesībā Malmstrēma tā nemaz nedomājot.

Līdz ar to viņas pirmdienas noklausīšanos Eiropas Parlamentā daudzi gaidīja ar īpašu uzmanību, lai saprastu, ko tad viņa īsti domā. Un tik tiešām, Malmstrēma neteica skaidru „nē” investoru aizsardzībai, piezīmējot gan, ka šī sarunu sadaļa tagad ir „iesaldēta”.

„Manuprāt, ir iespējams izveidot tādu sistēmu, kas ņem vērā cilvēku bažas. Mums jāturpina veidot skaidrus un nepārprotamus noteikumus, kas neļaus ļaunprātīgi izmantot investoru aizsardzības mehānismu, par ko daudzi ir tik satraukti. Ir jābūt pilnīgai caurskatāmībai. Un svarīgākais ir nodrošināt, lai šo mehānismu nebūtu iespējams izmantot, lai jauktos sabiedrības tiesībās pieņemt likumus un noteikumus. Tam ir jābūt par pamatprincipu visās turpmākajās sarunās,” sacīja Malmstrēma.

Jāpiebilst, ka strīdīgais investoru aizsardzības mehānisms tika iekļauts Eiropas Savienības līgumā ar Kanādu. Aizvadītajā nedēļā notikušajā Eiropas Savienības un Kanādas samitā šī līguma noslēgšana tika nodēvēta par jauno ēru abu pušu attiecībās. Taču tieši investoru aizsardzības noteikumu dēļ līgumu ar Kanādu jau kādu laiku draud bloķēt Vācija. Līdz ar to diskusijas tik ātri nebeigsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti