Investīciju un attīstības aģentūru turpmāk vadīs Kaspars Rožkalns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ir noslēdzies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora atlases konkurss, un konkursa komisija par uzvarētāju atzinusi Kasparu Rožkalnu. Konkursa uzvarētājs guvis arī ekonomikas ministra Ralfa Nemiro apstiprinājumu un amatā stāsies 20. janvārī, paziņojumā medijiem informēja  Valsts kanceleja. 

Nemiro pēc tikšanās ar jauno LIAA direktoru norādīja, ka viens no svarīgākajiem viņa uzdevumiem būs atrast risinājumus Latvijas starptautiskās konkurētspējas paaugstināšanai, informēja Ekonomikas ministrija.

“Kopā ar uzņēmēju organizācijām un sociālajiem partneriem esam apzinājuši jomas, kur būtu veicami uzlabojumi, lai sekmētu inovāciju ieviešanu un produktivitāti, veicinātu eksportu un piesaistītu investīcijas. Sagaidu no LIAA direktora konkrēta plāna izstrādi un ieviešanu, lai celtu Latvijas ekonomiku starptautiskā līmenī un nodrošinātu ilgtspējīgu izaugsmi. Ilgtermiņā tas uzlabos arī iedzīvotāju dzīves līmeni,” pauda Nemiro.

Kaspars Rožkalns kā vienu no savām prioritātēm jaunajā amatā izvirzījis uz zināšanām bāzētu uzņēmumu atbalstu, tādējādi veicinot Latvijas starptautisko konkurētspēju un atpazīstamību. Nākotnē veidos LIAA kā atvērtu, caurskatāmu un proaktīvu vienas pieturas aģentūru uzņēmējiem.

Rožkalns Latvijas Radio skaidroja, ka aģentūras prioritātes nākotnē ir saistītas ar tehnoloģiju uzņēmumiem.   

“Nākotnes prioritātes ir fokusēt LIAA darbību uz uzņēmumiem, kas ir bāzēti tehnoloģijās. Tādos sektoros, kā biotehnoloģijas, bioekonomika, viedās pilsētas, viedie materiāli, IKT sektors un globālie biznesa centri, kur veicināt un attīstīt uzņēmējdarbību sākot jauno ideju inkubācijas, piesaistīt investīcijas un palīdzēt eksportā. Tieši šis fokuss uz tehnoloģijās bāzētiem uzņēmumiem ir ļoti svarīgs, lai palīdzētu Latvijas ekonomikai un risinātu darbaspēka problēmu, jo tehnoloģijās bāzētos uzņēmumos darba spēks ir ļoti svarīgs, bet to nevajag tik daudz kā klasiskajos eksporta sektoros,” klāstīja Rožkalns.

Kaspars Rožkalns: Par LIAA prioritātēm
00:00 / 01:08
Lejuplādēt

“Ir jāpiesaista investīcijas gan no Āzijas, gan no Rietumeiropas. Lielākam fokusam, manuprāt, ir jābūt no Rietumeiropas, jo investīciju piesaiste, iespējams, ir vienkāršāka un arī investoriem ir fiziski tuvāk un vieglāk atbraukt, apskatīties, kas šeit notiek,” sacīja Rožkalns.

Rožkalns no 2010. gadā ieņēmis mārketinga un pārdošanas vadītāja amatu uzņēmumā “Linearis”, savukārt no 2012. gada līdz 2015. gadam bijis uzņēmuma ģenerāldirektors.

Paralēli ģenerāldirektora amata pienākumiem “Linearis” nākamais LIAA direktors guvis arī gadu ilgu pārdošanas kanālu vadītāja pieredzi uzņēmumā “MCB Finance Latvia” (2013-2014) un vadījis “Linearis” filiāli Ķīnā (2014-2015).

2015. gadā Kaspars Rožkalns uzsācis darbu LIAA, kur sākotnēji bijis LIAA pārstāvniecības Ķīnā (Šanhajā un Ninbo) vadītājs, bet sākot no 2018. gada – arī pārstāvniecības vadītājs Vācijā.

Jaunais LIAA direktors Latvijas Universitātē guvis bakalaura grādu reklāmas un mediju nozarē, savukārt biznesa augstskolā “Turība” saņēmis maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā. Rožkalns brīvi pārvalda angļu un krievu valodu, labi – vācu valodu.

Konkursā Rožkalns, salīdzinot ar citiem pretendentiem, guva augstāko kopējo vērtējumu gan klātienes intervijā, gan vadības kompetenču novērtēšanā. Konkursa trešajā atlases kārtā  Rožkalns ieguvis visaugstākos novērtējumus (ļoti labi un labi) visās piecās kompetencēs – stratēģiskais redzējums, attiecību veidošana un uzturēšana, darbinieku motivēšana un attīstīšana, pārmaiņu vadīšana un komandas vadīšana, informēja Valsts kanceleja.

Kaspars Rožkalns LIAA direktora amatā iecelts uz pieciem gadiem.

LIAA ir ekonomikas ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Tās darbības mērķis ir sekmēt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un eksportspēju starptautiskajos tirgos, veicināt ārvalstu investīciju apjoma pieaugumu, īstenot tūrisma attīstības valsts politiku un valsts politiku inovācijas jomā.

KONTEKSTS:

Ministrija un uzņēmēju organizāciju pārstāvju komisija izvērtējusi LIAA direktora darbu, novērtējot to kā labu ar piebildi, ka tas būtu pilnveidojams. Tomēr Ekonomikas ministrija (EM) lēmusi neturpināt darba attiecības ar Andri Ozolu, kura pilnvaru termiņš beidzies novembrī.

Nemiro norādīja, ka Ozols aģentūru vadījis 15 gadus, tādēļ iestādes darbu vajadzētu "atsvaidzināt".

Ozols arī piedalījās konkursā uz LIAA vadītāja amatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti