Dienas ziņas

Aicina Dr. Klaunu veikaliņš "Spicē"

Dienas ziņas

Uzņēmumos trūkst darbinieku

Investīciju piesaiste Rīgas reģionā

Investīcijas Rīgas reģionā: Ādažos ik gadu ap 40 jaunu uzņēmumu, Kandavā un Tukumā bēdīgāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas reģions ar vairāk nekā 110 000 uzņēmēju ir ekonomiski aktīvākais Latvijā. Tajā tiek radīti 67,5% no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Investoru interese par visām pašvaldībām gan nav vienāda arī Rīgas reģionā.

"Vidēji mums gadā nāk ap 30 - 40 absolūti jauni uzņēmumi. Mēs runājam par tiem, kas rodas absolūti no jauna visā valstī, bet, protams, ir vēl tie migrējošie uzņēmumi, par kuriem arī mēs ļoti priecājamies. Neizslēdzot arī to, kā vairojas jeb attīstās jau esošie uzņēmumi," stāsta Ādažu novada attīstības un investīciju daļas vadītāja Karīna Miķelsone.

Kandavas novadā situācija nav tik rožaina. "Pēdējo investoru, kad Kandavā dabūjām iekšā - grūti pateikt uzreiz. Es pat nenosaukšu. Manā uztverē tas varētu būt darbaspēka trūkums, un mūsu konkrētajā gadījumā arī attālums no galvaspilsētas, no resursiem," norāda Kandavas novada izpilddirektors Egīls Dude.

Lai palīdzētu pašvaldībām sagatavot uzņēmējiem nepieciešamo infrastruktūru, šajā plānošanas periodā pirmoreiz tiek piedāvāts īpašs Eiropas Savienības (ES) fondu finansēts atbalsta instruments, ar kura palīdzību paredzēts izveidot 5000 jaunas darbavietas visā Latvijā.

"Svarīgi akcentēt, ka tas nav tikai uz ārvalstu investoriem, bet arī lielā mērā, lai palīdzētu augt Latvijas un vietējiem uzņēmējiem. Kopējais apjoms ir 300 miljoni fondu finansējuma, kur pašvaldības par 2/3 jau ir iesniegušas projektus, kas ir vērtēšanā vai jau ir apstiprināti un realizācijā," skaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits.

Lai piesaistītu ārvalstu investorus, gan  nereti ar vienas pašvaldības iespējām nepietiks, tāpēc jādomā arī par sadarbību.

"Šī sadarbība un kopēja piedāvājuma veidošana ir būtiska Latvijai, jo nereti ir tā, ka tiek izskatīts konkrēts pašvaldības gadījums, un, ja nav atbilstoša piedāvājuma, investors neienāk Latvijā. Reāli tā ir Latvijas konkurētspējas celšana," komentē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vecākā projektu eksperte Arta Krūze.

Tomēr nereti, piemēram, Tukuma novadā, ir gan investoru, tostarp arī ārvalstu interese, gan iespējas izveidot infrastruktūru, bet jauni uzņēmumi novadā ienāk salīdzinoši maz. Zināmā mērā pie tā esot vainojama gan sabiedrības, gan vietējo politiķu attieksme.

"Bieži vien jau tā ideja nav slikta, bet kaut kur visas tās ziņas, tā informācija aiziet ne tā, un cilvēki vienkārši noskaņojas negatīvi. Un pie mums, Latvijā, mēs uz to negatīvo pavelkamies bieži vien tā diezgan ātri," saka Tukuma novada  domes uzņēmējdarbības veicināšanas speciālists Artūrs Doveiks.
 
Kopējais investīciju apjoms uzņēmumu pamatkapitālā Rīgas reģionā ir 6,3 miljardi eiro. Kā izvietotas investīcijas, to gan šie dati neatspoguļojot, jo piesaistīti uzņēmumu juridiskajām adresēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti